Главният архитект на Триадица напусна, районният кмет не знаел за павилиона-убиец заради пречки от житейски характер

Арх. Шишков, който заема поста от 2008 г., си тръгва "по човешки подбуди", не знае кой се е подписал вместно него

OFFNews 18 февруари 2021 в 12:13 5951 0

Главният архитект на район "Триадица" Иван Шишков подава оставка заради трагичния инцидент със загиналия 16-годишен Людмил на столичния булевард "Иван Гешов". 

Шишков се оттегля по чисто човешки подбуди, той дори не е бил на работа в деня, в който е подписана служебната бележка за ЧЕЗ за незаконния ток на павилиона-убиец през 2011 г., обясни кметът на района Димитър Божилов от Демократична България.

Шишков, който заема поста от 2008 г., не си спомня какво се е случило тогава и не знае кой може да се е подписал със запетайка вместо него, каза още Божилов. По думите му "тази служебна бележка има правна стойност нула".

Вчера главният архитект на София Здравко Здравков определи стойността ѝ колкото на "билет за баня", от ЧЕЗ обаче излязоха с позиция, че "Споменатата няколко пъти служебна бележка представлява официален документ, издаден от Столична община, район Триадица, с изходящ номер AГ-94-416/ 04.05.2011 г., подписан и с печат. Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат".

Самият Божилов не знаел за незаконните павилиони пред болница "Св. Иван Рилски" до деня на смъртта на младежа. Причината: когато заел поста, той поискал всички отдели да му предадат най-важните преписки, но тази за незаконните пет павилиона не получил. По житейски причини, отговори той на въпрос на OFFNews как си обяснява факта, че преписката за премахването на павилионите от 2018 г. не е стигнала до него. Заварих буквално отдел "Контрол по строителството" с един човек, друг служител беше излязъл в отпуск по майчинство, имаше и в болнични, разказа Божилов. Пречки от житейски характер, обобщи той. 

Той заяви и че не знае дали арх. Шишков отговаря за отдел "Контрол по строителството", защото "не е запознат с длъжностните характеристики на всеки служител". 

Район "Триадица" е отговорил на писмата, споменати от Столична община вчера, с едно единствено нещо - с работа на терен, категоричен беше Божилов. По думите му писмото съдържа списък с 23 обекта на територията на района. Те представляват реклами, маси, столове, съоръжения от временен характер. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверката. Останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове. Търговските обекти, които в момента са обект на обществена дискусия, не фигурират в този списък", каза районния кмет. 

Вчера главният архитект на София Здравко Здравко съобщи, че е изпратено и писмо до кметовете да проверят обектите по районите си, за които те издават разрешения. Изпратени са две писма, едното е за проверки на всички обекти, за които разрешенията за поставяне са изтекли или предстои да изтекат. А другото писмо е за проверка на обекти, за които са издадени разрешения от главния архитект на
София и те са изтекли. За тях до районите е изпратен конкретен списък, обясниха днес от Столичната община. Павилионите на бул. “Гешов” не попадат в обхвата на проверката по второто писмо, към което има приложен списък, защото те не са разрешени от главния архитект на София. Но към първото писмо има празна таблица, в която да бъдат систематизирани данните от проверките на районите. 

Район "Триадица" взима наем от два павилиона на тротоара на "Ив. Гешов" - съответно 200 и 384 лева на месец. 

Други оставки в районната администрация засега не се очакват, стана ясно още от думите на Божилов, който увери, че съдействат на започналото разследване.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews