Гейове, лесбийки и транссексуални ще шестват в София на 10 юни

Темата на парада е „Да прогоним предразсъдъците“

OFFNews 28 април 2017 в 11:15 17842 6

Десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели – София Прайд, ще се проведе на 10 юни в столицата.

Темата на изданието е „Да прогоним предразсъдъците“ и цели да предизвика по-широк обществен дебат за толерантността и преодоляването на съществуващите предубеждения.

Шествието ще започне в 18:00 часа от Паметника на Съветската армия, а маршрутът предстои да бъде уточнен със Столична община.

„Тази година, освен 10 години София Прайд, страната ни отбелязва и 10 години от присъединяването си към европейската общност. Десетилетие по-късно много повече хора днес се осмеляват да бъдат открити за своята нехетеросексуалност и полова идентичност, но дискриминацията продължава да е факт и тема, за която не се говори или се отрича. Надяваме се на по-голяма подкрепа от страна на медиите и бизнеса, за да променим заедно това“, заяви Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд.

Основната и краткосрочна цел на прайда е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората без оглед на сексуалната им ориентация или половата им идентичност, но и приемането им от страна на обществото и подобряването на качеството на живот на хората, които живеят с различна полова и сексуална идентичност. С видимостта си прайдът разкрива ЛГБТИ общностите като легитимна част от обществото - български избиратели и данъкоплатци, които имат нужда и право да поставят пред овластените своите проблеми и да искат тяхното разрешаване, заявяват организаторите на прайда.

София Прайд 2017 ще бъде съпътстван от арт седмица и филмов фестивал, които ще предложат на софиянци и гостите на града богата културна програма по темата за ЛГБТИ общността.

Всеки желаещ може да направи своето дарение за организацията на София Прайд на http://www.sofiapride.org/.

Над 2500 души присъстваха на шествието на прайда през 2016 г., с което направиха събитието едно от най-големите в София. Организационният комитет на София Прайд очаква близо 50-процентно увеличение в участието в шествието тази година.

София Прайд традиционно се ползва с подкрепата на над 17 дипломатически мисии, а през годините участие в него са взимали знаменитости от сферата на музиката и хореографията като Мария Илиева, Орлин Павлов, Рут Колева, Иво Димчев, Теди Кацарова и други. През изминалата година двама български евродепутати, трима членове на Столичния общински съвет, УНИЦЕФ – България и 11 неправителствени организации изразиха официално своята подкрепа за мисията на София Прайд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

14

SC

28.04 2017 в 16:27

А, проверих го. За хермафродити ставало въпрос. Ама било неучтиво да ги наричаме „хермафродити“. Току-виж някой от МНОГОБРОЙНИТЕ такива взел, че се обидил. Затова - интерсексуални, т.е. хибриди между мъжко и женско.
Плача от умиление...

16193

13

SC

28.04 2017 в 14:47

Това „интерсекс“ сефте го чувам. Кога го измислиха и какво се предполага, че означава?

13780

5

Перко

28.04 2017 в 12:37

Двама приятели си говорят:
- Какво ново при теб?
- Станах веган.
- Защо?!?
- Защото ми се ставаше нещо модерно, а пък гей ме достраша...