Габи е на 2,5 г. и тежи 5 кг, а Фондът се чуди дали да я изпрати чужбина

OFFNews 28 април 2017 в 11:26 10746 2

Снимка Нова тв

Малката Габриела тежи малко над 5 кг на 2 години и половина и е висока едва 73 см.

Пореден смущаващ пример за тромава бюрокрация във Фонда за лечение в чужбина застрашава живота и здравето на двегодишно момиченце.

Става въпрос за малката Габриела от София, родена с неустановен здравословен проблем, който не й позволява да усвоява храната. В резултат на това, на две години и половина детето тежи малко над 5 килограма - колкото тримесечно бебе. Високо е само 73 см. Въпреки усилията на множество медицински специалисти у нас, здравословното й състояние не се подобрява, а генезисът на проблема остава неясен. Лекуващият лекар на Габи д-р Елена Лазарова, детски гастроентеролог, отдавна предлага консултация с един от водещите световни експерти по детско хранене и метаболитни заболявания в Мюнхен, където вижда надежда за по-точна диагностика и лечение на детето. Одобрението от фонда обаче се бави.

За случая разказаха близките на Габриела в предаването на Гала по Нова телевизия. 

"На два пъти нещата с фонда почти стигнаха до "да", но постоянно ни искат нови становища, нови консултации, още документи и сведения. Последно пак се срещахме с новия директор на фонда, но отново трябва да подадем наново документите, все още нямаме решение или обаждане", разказа майката Борислава. За нея това е огромна загуба на време, през което детето не се подобрява, макар че се храни нормално за възрастта си. 

Преди няколко месеца Габи е претърпяла сърдечна операция заради вродена малформация. Надеждите на лекарите били, че след операцията метаболизмът й ще заработи по-добре, тъй като преди нея енергията се разходвала за сметка на сърдечната дейност. След операцията имала напредък, но дали заради множество прекарани инфекции или по друга причина, детето така и не наваксало с теглото. 

Оттук нататък всеки ден е рисков, смята д-р Лазарова. Тя е оптимист, че консултацията в Мюнхен би помогнала да се намери ключ за лечението на момиченцето и то да оздравее.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

28.04 2017 в 12:07

М не бе, фондът си работи съвсем добре и навреме, питайте всички последни ръководства, кое от кое по-адекватно, ко ги слушате тея родители ...