ГЕРБ се разграничи от министъра на образованието (обновена)

Ивайло Анев, Александра Маркарян, Юлиан Христов 11 ноември 2015 в 11:35 23789 23

Милена Дамянова

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Милена Дамянова

Управляващата партия ГЕРБ се разграничи от министъра на образованието проф. Тодор Танев и екипа му заради новите стандарти за учебния план, които предизвикаха огромен скандал заради драстичното намаляване на часовете по основния чужд език в езиковите гимназии, премахването на обучението по история, география, биология, химия в последните две гимназиални години,  намаляването на часовете за спорт, музика и изобразително изкуство и промяна в учебните планове, която ще затрудни силно преместването от една гимназия в друга.

Управляващата партия се разграничи от министъра, излъчен от Реформаторския блок, чрез изявление на председателя на комисията по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова, която е основен вносител на Закона за предучилищното и училищното образование и негов съавтор в качеството й на зам.-министър на образованието в първия кабинет на ГЕРБ.

Изявлението на Дамянова бе провокирано от вчерашна пресконференция, на която министър Танев и заместничката му Ваня Кастрева заявиха, че промените в учебните планове и програми били продиктувани от новия образователен закон (на ГЕРБ) и те само го следвали. Днес пред Нова тв. Кастрева отново даде да се разбере, че действията й като зам.-министър, отговарящ за новите училищни стандарти, са изцяло съобразени със закона.

Ето изявлението на Милена Дамянова:

"Краткото изявление, което ще дам, в качеството ми на председател на комисията на образованието, се налага поради изявленията на министър Танев и неговия екип от вчера, че промените, които прави министерството, са заложени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Искам да уточня няколко неща. Стандартите за учебен план, за общообразователната подготовка, които се разискват в момента, са единствено и само в компетенцията и отговорността на министъра на образованието и науката и на МОН. Те се разработват от МОН в тях е заложен броя на часовете по отделните предмети, предметите, които да се изучават исъотношението между задължителни, избираеми и факултативни часове.

Подписът, който стои под тези стандарти е единствено и само на министъра на образованието, затова считам за некоректно да се обвинява парламентът за едни или други промени и да се създава внушение в обществото, че едва ли не депутатите са заложили тези промени. Пак повтарям, законът не определя какви предмети да се учат и по колко часа да се учат. Това се определя единствено и само от Министерството на образованието.

Тъй като също във вчерашния ден има оплакване затова че като комисия сме дали прекалено кратки срокове за разработване на тези учебни програми. Още през месец април министърът сподели пред комисията, че тези стандарти ще са готови до началото на лятото и че те се обработват. Изрично във всеки текст от закона е отчетено мнението на министъра. Съобразили сме се и с мнението на министерството.

В последните дни има доста писма към комисията от различни професионални гилдии от учителите по философия, от университетите. Днес изпратих писма към тях с това, което споделих и днес с вас.

Какво казаха министърът и заместничката му на вчерашната пресконфереренция вижте ТУК.

Всички публикации на OFFNews за скандала с новите стандарти вижте ТУК.


Още снощи, след пресконференцията на ръководствто на МОН, която не само не потуши скандала, а го разпали и включи в него и ГЕРБ, министърът смекчи тона и вечерта в телевизионно студио обяви, че бил готов да даде още време за обсъждане на учебните планове, че не бързал за приемането им веднага.

Тази сутрин заместничката му Ваня Кастрева, също в тв студио, похвали закона, заяви, че той давал просто повече свобода на училищата и не коментира нито един от скандалните моменти в учебните планове, изготвени под нейно ръководство.

Паниката в ръководството на МОН доведе и до следващо изявление на министър Танев пред репортерите, които отразяват днешното редовно заседание на Министерския съвет. Той заяви, че е готов да се откаже от планираното намаляване на часовете за спорт в училище:

„Тази сутрин разпоредих промяна в Наредба 6, която трябва да бъде обнародвана в петък, според която физкултурата да се изучава по начин, по който е била изучавана, със същия хорариум, както до този момент. Моето лично желание е тя да бъде увеличена. Аз наистина обещавам да направя всичко възможно, за да имаме увеличение на спорта догодина“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!