Фирма иска да строи паркинг в „Младост“, БАН твърди, че теренът е неин

Води се дело за начина, по който е реституирана земята, кметът на района проверява казуса с прекупвачи на парцели

OFFNews 27 февруари 2020 в 12:44 3756 0

Нов спор за терен в столичния район "Младост", върху който частна фирма иска да строи паркинг. Учени от БАН излязоха на протест, защото според тях земята е на научното звено. Собственикът обаче има документи, той е закупил парцел, върнат от реституция на предишния си притежател. 

За терена между "Цариградско шосе" и "Младост" се води дело. Според БАН теренът е придобит неправомерно, той е даден още през 60-те години на Академията, но на 21 февруари неизвестни лица са го оградили и са спрели достъпа до него. 

От фирмата казват, че те са собственици на имота и като такива имат право да го ползват. Ние казваме, че това не е така“, коментира заместник директорът на БАН Димитър Тонев по бТВ. 

С колегите ми в администрацията разглеждаме случая от месеци, а в последните дни разпоредих допълнителни проверки, обясни кметът на района арх. Стефан Стефанов на страницата си във фейсбук. На 27 ноември е внесено искане от фирма, легитимирала се като собственик на терена, да изгради паркинг. По преписката са внесени документи за собственост и скица, изработена от Агенция по геодезия, картография и кадастър. Впоследствие е направено геодезическо заснемане и оценка на растителността, която е 1 топола и издънки, уточни районният управник. 

Ето и другите уточнения на арх. Стефанов: 

На 30 януари е внесено заявление за заверка на растителността, във връзка с издаване на виза за проектиране на паркинг. Тя е придружена от всички изискуеми документи - комбинирана скица, скица на имота и копиe от нотариалния акт.

На 24 февруари разпоредих моментална проверка, след устен сигнал, че на терен на БАН, незаконно се режат дървета. С колегите бяхме на място, като установихме, че става въпрос именно за терена, на който фирмата, представила документи за собственост, иска да изгради паркинг. Констатирахме, че дървесна растителност не е увредена, а само са изчистени храстовидни издънки. Поставена е лека прозирна ограда, за която не се изисква разрешение. 

Допълнително установихме, че от миналата година за имота се води дело за начина, по който е реституиран. Според документите, това е станало назад в годините, а сегашният собственик е закупил терена. Научих, че освен него и БАН разполага с документи. Въпреки делото, районната администрация не е уведомена от съда или от друг компетентен орган, че легитимиралият се като собственик, в момента не може да разполага с него.

Разговарях с председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Самият той бе наясно, че сме реагирали светкавично на казуса и заяви, че БАН няма никакви претенции към районната администрация в "Младост".

От БАН получихме уверение, че ще ни бъдат предоставени документите, с които те разполагат. Изрично отбелязвам, че искане за издаване на разрешение за строеж върху имота нито е поискано, нито е издадено. 

Продължаваме да следим изключително отблизо случая до излизане на обективната истина. Единствено съдът може да се произнесе чия собственост е имотът, като ще продължим стриктно да се придържаме към законите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !