Европейски лектори от света на политиката, журналистиката и икономиката идват у нас за „Фестивал на идеите за Европа"

OFFNews 01 април 2019 в 18:38 1650 0

Европейски лектори от света на киното, философията, политиката, журналистиката и икономиката се събират на първия за България „Фестивал на идеите за Европа", който започва на 8 април в Център за култура и дебат "Червената къща". Целта на събитието е да срещне различните визии за Европа преди предстоящите избори.

Лекциите на международните участници ще бъдат последвани от дебати между български панелисти.

По темата за възможните пътища на международната сцена за ЕС ще говорят политологът Иван Кръстев с последващ дебат между президента Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, специален съветник на Комисаря по бюджет и човешки ресурси Г. Йотингер.

Испанският журналист и директор на Европейски съвет за външна политика, Хосе Игнасио Торебланка, ще представи своята визия за изборите на Европа след Брекзит. Дискусията ще продължи, под модерацията на журналиста от bTV Светослав Иванов, с Огнян Минчев, председател на управителния съвет на българския клон на организацията "Прозрачност без граници" и Даниел Стефанов, Програмен координатор на Европейски съвет за външна политика .

За солидарността и отчуждението в Европа през очите на киното и литературата, ще дискутират български и полски режисьори и писатели – Георги Тенев и Кшищоф Чижевски. В дискусията, под модерацията на журналистиката Ирина Недева, ще участва и професор Ивайло Дичев.

За свободата в интернет и медиите ще говорят французинът Кристоф Леклерк, създател на на-голямата мрежа от европейски медии „Евроактив" и чешкият журналист Даниел Кайзер. Дискусията ще модерира журналистката от Свободна Европа Полина Паунова. Панелистите са Ирина Недева, председател на Асоциация на европейските журналисти-България, проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право, Андрей Тагарев, софтуерен инженер в Онтотекст, компанията разработила система за откриване на фалшиви новини.

Свободата на движение в Европейския съюз, през кризата като възможност, ще бъде темата на лекцията на едно от най-известните имена в хуманитарната сфера на глобално ниво - Килиан Клайншмид, Съветник по бежанските въпроси на предходното правителство на Австрия.

За еврофондовете като инструмент за корупция или конкурентоспосбност ще говорят разследващият журналист от Бивол – Димитър Стоянов, икономистът Евгени Кънев и юристът Вихър Георгиев.

Социална Европа и правата на работниците ще бъде в основата на дебата между Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа" и председател на сдружение "Солидарна България", Георги Медаров, социолог, част от екипа на Колектив за обществени интервенции (КОИ); Петър Ганев, икономист, Институт за пазарна икономика, Теодор Дечев, директор "Индустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал в България. Дискусията ще открие лекцията на Николо Миланезе - поет, философ, председател на паневропейското гражданско движение Европейски алтернативи.

В културната програма на фестивала участва ФотоФабрика с акценти от шестото си издание, както и прожекции на кратки видео разговори с някои от световните фотографи, станали част от програмата му през годините.

През целия период на фестивала ще има изложба с плакати на учениците от Национална гимназия за приложни изкуства „Годините на Европа".

Фестивалът на идеите е проект на Център за култура и дебат с подкрепата на Европейския парламент и в партньорство с Национална галерия, Центъра за либерални стратегии, Европейската мрежа на къщи за дебат Time to Talk и културните центрове на Испания (Институт Сервантес - София), Германия (Гьоте институт), Чехия (Чешкия център) и Полша (Полски институт) у нас. Медийните партньори са Offnews.bg, Mediapool.bg. и Свободна Европа.

Пълната програма на фестивала: http://redhouse-sofia.org/festival1

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови