Еврокомисията води разследване за беззаконието „Коралгейт“

Милен Енчев 27 ноември 2013 в 13:51 6622 14

Писмото на Европейската комисия за започващото разследване на случая
Писмото на Европейската комисия за започващото разследване на случая "Корал"

 

Европейската комисия е започнала разследване на дългогодишния план за застрояване на къмпинг Корал в община Царево. Еврокомисарят по околната среда Янез Поточник  е приел всички документи по случая, изпратени в Брюксел от сдружението "Да запазим Корал", се казва в отговор на Генерална дирекция „Околна среда“ до Атанас Русев от неправителствената организация.

Плановете за застрояване на все още дивия черноморски плаж до царевското с. Лозенец, са отпреди 10 години, когато община Царево е приватизирала няколко съседни парцела с обща площ 130 декара. За да не се препятства строителството, тогава със съдействието на министерството на околната среда е била заличена близката защитена местност „Блатно кокиче“, макар че редица свидетелства (последните от 2012 г.) сочат, че стотици екземпляри от защитеното растение обитават блатата около плажа. Става дума за същите редки кокичета, заради които премиерът в оставка Бойко Борисов миналата година впрегна двама министри да ги вадят и пресаждат от трасето на магистрала „Тракия“.

Проектът "Корал бийч"

След сложна серия препродажби, всички 130 декара в крайна сметка са придобити от испанската компания „Ибердрола инмобилиария“. В последните няколко години тя е придобила и множество строителни разрешения за строежи зад плажа.

В началото на 2013 г. бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова разпореди проверка на случая и впоследствие отмени няколко от строителните разрешения, понеже се оказа, че е изтекла 1-годишната им давност, в която са били валидни.

Всички издадени строителни разрешения би следвало да са незаконни, защото се основават на процедура по екооценка (ОВОС), направена в далечната 2004 г, показа проверка на OFFNews. Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) обаче има 5 – годишна давност, след който период Законът за опазване на околната среда изисква да се направи нова.

Корал от птичи поглед

Процедурите по екооценка в района се контролират от екоинспекцията в Бургас (РИОСВ – Бургас). Макар че става дума за огромен проект (130 декара) досами плажната ивица навремето инспекцията е преценила, че той не се нуждае от доклад по ОВОС. Тогава тя е преценявала проекта на малки части, макар че парцелите са един до друг.

Освен това, през 2008 г. инспекцията е изискала да се направи процедура за специална екооценка (Оценка за съвместимост) с близката защитена зона от „Натура 2000“. Това не е направено. Въпреки всички тези пропуски, в нарушение на няколко закона, община Царево е издала строителните визи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!