Епидемия от ДС агенти в училищата

Юлиан Христов 21 ноември 2013 в 14:19 10044 12

Досиета. Снимка: БГНЕС, архив
Досиета. Снимка: БГНЕС, архив

 

Общо 117 директори и зам.-директори на средни училища в страната са били сътрудници на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, съобщава сайтът desebg.com.

Това стана известно, след решение на Комисията по досиетата от 20 ноември. С него се обявяват резултатите от проверката на директорите и заместник-директорите на училища по Закона за народната просвета.

Проверката е обхванала общо 7937 лица, които са заемали или заемат постове директори или зам.-директори средни училища в периода 2004-2013 г. Според закона за досиетата хората, заемаща тези длъжности, подлежат на задължителна проверка за принадлежност към комунистическите тайни служби.

В 22 областни града има най-малко един зам.-директор или директор на училище, който е с агентурно минало. Сред сътрудниците преобладават агентите, но има някои щатни служители от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия или от Пето управление на ДС – Управление безопасност и охрана (УБО), които също заемат директорски и зам.-директорски постове.

Най-много са директорите и техните заместници с досиета в София – 14, и Пловдив – 7. С по 3-ма агенти са областните градове Велико Търново, Пазарджик, Сливен и Добрич.

24 от обявените сътрудници са жени, останалите 93 – мъже.

Най-младият сътрудник е 46-годишният Стефан Радионов (1967) - директор на Основно училище "Иван Вазов" – Чакаларово, агент „ДЕЯН” на Областно управление на МВР-ДС Кърджали по линия на Първо главно управление на ДС от 1986 г.

Най-възрастният сътрудник е 73-годишният щатен служител на Шесто управление на ДС Кръстьо Муховски (1940), който е работил в идеологическото управление на ДС от 1974 г. и има школа в КГБ. Муховски е директор на Частна езикова гимназия "Проф. Иван Апостолов" – София и заместник-директор на Частно средно общообразователно училище "Проф. Иван Апостолов" – София.

Миналата година комисията по досиетата обяви сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби, заемащи ръководни постове във висшите учебни заведения в страната (от декември 2006 г. насам), както и агентите в Министерството на образованието и науката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!