Дойде ли време за декриминализация на марихуаната

Николаос Цитиридис 19 април 2016 в 08:00 21009 39

Тази неделя, 24 април, в София ще се проведе за пръв път от много време демонстрация с искане за декриминализиране употребата на марихуана. Организаторите не се опитват да скрият, че тук не става въпрос само за медицинското приложение на растението, а и тази за лично ползване. 

"Не трябва да бъдем третирани като престъпници за една цигара с марихуана", смята главният "заподозрян", организатор на протеста, Димитър Карагегов от движението Liberty420 и Българското либертарианско общество. 

Маршът "Свобода за конопа" има за цел да покаже колко хора у нас искат държавата да промени изцяло политиката си към растението коноп.

Въпреки че не е политически, протестът е подкрепен от Глас народен, ДЕОС и Зелените.

Три са основните искания на марша: 

- Да се разреши употребата на коноп за медицински цели

- Да се декриминализира (да не се преследва) притежанието и култивирането на коноп за лична употреба

- Да се разреши и регламентира отглеждането и преработката на всички продукти от индустриален коноп. 

Как е на Запад

Карагегов не се опитва да открие топлата вода. По света има десетки примери за държави, които са легализирали марихуаната и не само. 

В Португалия например е декриминализирана употребата на всички видове наркотици - трева, амфетамини, хероин, кокаин и други. Въпреки това, там смъртните случаи, свързани с наркотици, са най-малко в цяла Европа.

Преди Португалия в тази класация са Румъния, а на трето място е България.

Смъртни случаи, свързани с наркотици в Европа, за 2015 г. Графиката показва починалите от наркотици на милион жители:

Чехия също е пример за, когато става въпрос за политика относно наркотиците. В частност за марихуаната на чехите е позволено да притежават до 15 грама и да си отглеждат до 5 растения за лична употреба.

В Холандия тревата се продава свободно в т.нар. кофишопове и може да се употребява почти навсякъде, където е разрешено и да се пушат тютюневи цигари.

В САЩ пресен пример за легализация на употребата на марихуана е щатът Колорадо. От началото на 2013 г. продажбата и ползването стават регулирани и само за шест месеца в хазната влизат близо 20 млн. долара. До 2019 предварителните показатели сочат, че в бюджета от марихуана ще има над 630 млн. долара.

Войната срещу наркотиците

Войната срещу наркотиците е пълен провал и всеки го признава. Тя е крайно неефективна за средствата, които се дават за нея.

Това е мнението на Карагегов, който смята, че дори у нас няма кой да застане с името си и да каже, че борбата с наркотиците е успешна.

"Намират се още 2-3 души, които се канят в телевизиите само, за да изкрещят "хероин" и "шизофрения", но всичко стига до там", казва Карагегов.

Всички държави, които са легализирали наркотиците и употребата им по един или друг начин, влагат средствата от криминалното преследване в рехабилитация и информационни кампании.

Тук отново може да се спомене Колорадо, където арестите, свързани с наркотици, спаднали до само 120 за година.

В България един от основните проблеми за младите и следователно за цялото общество са химическите заместители на марихуаната. Те са евтини, имат много странични ефекти и образно казано могат да ти изпържат мозъка.

Не са един или два примерите у нас, където деца под 16 години изпадат в безпомощни състояния, стига се дори до смърт от синтетичните заместители на тревата, които могат да се купуват легално, стига да знаеш откъде.

Разпространителите и производителите на този вид наркотици превръщат продукта в легален с редовната смяна на химичната му съставка, която е разрешена в дадена страна. Ако например тук се установи такъв наркотик с елемента Х и бъде забранен, то химиците, които го правят, следващия път ще го направят с елемента Y и той пак ще е легален. И ще убива деца.

За Карагегов единственият разумен глас срещу наркотиците остава този на родителя, който се притеснява за своето дете, но за контрапункт на тази теза той ни разказа следната история.

"Беше след полунощ и по телефона ми звъни едно момче, което е на 17. Неговата приятелка беше попаднала на кофти наркотик и в същия момент получавала гърчове. Толкова е наплашен от родителите си, че не смее да звънне на линейка, защото момичето е на 15 години и техните ще полудеят. Цялата негативна кампания срещу наркотиците, забраната дори да се говори за тях, води именно до такива неща", категоричен е Карагеров.

Мнението на организаторите на марша е, че такива инциденти има, защото наркотиците са незаконни и има черен пазар. Контролът ще гарантира качество, доза и наркотиците няма да бъдат достъпни за деца.

И не само при наркотиците е така. Скорошно изследване на Световната здравна организация показа, че въпреки всички забрани:

- 30% от 15-годишните момичета у нас пушат цигари поне веднъж седмично, като при момчетата процентът е 21

- 32% от момчетата на 15 години у нас пият алкохол поне един път седмично. Почти двойно по-малко - 17% от момичетата употребяват алкохол.

- 23% от момчетата и момичетата в тази възраст у нас вече са употребявали марихуана

Тежката дума на науката

Изследването на канабиса и неговите ефекти все още пораждат множество спорове. Учени често се оборват един друг в тезите "за" и "против" ползването на растението за медицински цели и ефектите от употребата за развлечение. 

В много случаи на глаукома, множествена склероза, СПИН и рак част от подобряване състоянието на пациентите се превръща канабисът, но без психоактивните съставки в него. 

Различни синтетични версии на канабиса се използват за облекчаване на прилошаването, свързано с химиотерапията. Една от одобрените от американската агенция по храните версия на субстанция, открита в марихуаната, спомага за увеличаването на апетита и лечението на отслабването при пациентите със СПИН. Екстракт, който облекчава болката и мускулните спазми, е одобрен в Европа и Канада за лечение на множествена склероза. А историята сочи, че още в Древен Китай, Индия и Гърция канабисът е бил основна суровина за лечителите. 

Основното психоактивно съединение в марихуаната - тетрахидроканабинол (ТХК) - въздейства върху мозъка и поражда опиянението, което търсят пушачите. Според различни изследвания употребата на канабис може да увеличи симптомите на депресия и тревожност. При употреба сърдечният ритъм може да се удвои, отключвайки панически атаки сред хората с по-слаба нервна система. Категоричност по темата няма, като при всеки пушач на марихуана ефектът може да е различен, породен дори от плацебо ефект. 

У нас марихуаната не стои на официален дневен ред. За политиците, от които зависи решението, това е тема табу и не се дискутира на висок глас. Междувременно в затворите има хора, които са залавяни с под грам трева и излежават присъди.

Пак у нас миналата седмица полицията в Казанлък е нахлула в дома на болния от множествена склероза Тодор Ванков за притежанието на 100 грама медицинско масло от коноп. Ванков се лекува по този начин от 4 години.

Дошъл ли е моментът за декриминализация на марихуаната в България ще разберем тази неделя на марша "Свобода за конопа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12025

39

Vladimir Karolev

19.04 2016 в 23:36

Да!

10047

38

Васко Кънев

19.04 2016 в 21:58

Не само, че е дошло време, но вече закъсняваме. Конопа е билка, а не "опасен наркотик", както си мислят, за съжаление, все още доста хора в България. В крайна сметка, това дали да знаеш истината или да вярваш в догми и въпрос на личен избор, но поне нека държавата да не тормози пациентите, които се лекуват с нея.А мърморковците ще помоля да отделят от скъпоценното си време поне час за да се информират по темата, аз мога да помогна само с един документален филм: https://www.youtube.com/watch?v=6uGDyWK1CIA


 
X

Да помогнем на украинските деца!