Доброволци се погрижиха за затрупаните от снега кучета в приюта в Каменар

Калоян Константинов 10 януари 2017 в 14:22 7387 0

Снимка Animal Hope Varna

Положението в приюта преди няколко дни.

Затрупаните от сняг кучета в общинския приют в с. Каменар до Варна вече са в по-добро състояние, коментираха пред OFFNews от "Animal Hope Varna", които съобщиха за чудовищните условия, на които са оставени да оцеляват животните през зимата.

"Доколкото знаем, нещата са по-добри вече, защото доста доброволци са се хванали и са отишли да разчистят и да нахранят кучетата", обясниха те.

Според тях обаче проблемът далеч не е решен и са необходими кардинални действия, които да предотвратят подобно нещо да се случи отново, както става от няколко години насам:

"Разбира се, това не значи, че всичко е наред, не е нормално кучетата да стоят в открити клетки в снега и студа, без никакво местенце на завет, на което да се скрият. Заради това и са забранени приютите от открит тип, но кой ли спазва законите...", допълниха от организацията, имайки предвид решението в Държавен вестник от 25 ноември 2015 г., което забранява подобно нещо.

Припомняме ви, че доброволците от "Animal Hope Varna" посетиха преди няколко дни приюта в Каменар, който е под ръководството на община Варна, където завариха ужасяваща гледка - всички клетки с кучета бяха пълни със сняг, който в много от тях достигаше 2 метра височина. Храна и вода също е липсвала в повечето от тях, а следа от служителите в приюта не е имало никаква.

Пред OFFNews от общината коментираха, че са посетили приюта малко след сигнала на природозащитниците и там всичко е било нормално.

Миналата година по същото време в същия приют бяха открити умрели от измръзване кучета, като тогава от общината обещаха да се погрижат да няма повече случаи, но по всичко личи, че са излъгали, а животинките живеят, затворени в клетки, без завет от вятър, сняг, студ и дъжд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови