Длъжен ли съм да подпиша веднага договор, изпратен по куриер

Александра Маркарян 20 януари 2017 в 12:12 26126 4

Пращат ми договор по куриер, който искат да подпиша веднага. Ако евентуално реша да се откажа, след като го прочета, мога да го направя в 14-дневен срок. Познайте кой търговски гений е това?

Това пише потребител във Фейсбук. Въпросът предизвика коментари и предположения, че става въпрос за мобилен оператор. Друг, сблъскал се с подобен казус, пък споделя, че куриерите са заплашени от глоба, ако човекът не подпише всички страници на проектодоговора, който има и клауза за незабавното му влизане в сила.

За да разясним казуса и правата ни като потребители в конкретния случай, се обърнахме към Комисията за защита на потребителите. Ето какво ни отговориха оттам.

Имат ли право търговците да пращат договори по куриер и да задължават получателите да ги подписват веднага?

През 2012 г. Комисията за защита на потребителите издаде редица заповеди (по-късно потвърдени и от съда) за забрана на нелоялни търговски практики на БТК във връзка със сключването по телефона на договори за мобилни услуги. Потърпевши бяха предимно по-възрастни хора.

В телефонни разговори представител на телекома отправяше заблуждаващи оферти за по-изгодни месечни такси и тарифи за разговор със стационарни и мобилни мрежи, което изкушаваше гражданите да преминат на срочни договори. Например, обещаваха се отстъпки от месечния абонамент за първите 3 или 6 месеца. Договорът обаче обвързва клиента за една или две години и на практика през оставащия период от действието му той е значително по-неизгоден за абоната. В друг от случаите пък дори при направен в рамките на телефонния разговор отказ на клиента, се оказва, че договор все пак съществува и се начисляват такси по него. Когато потребителят подаде жалба пред оператора, получава обяснението, че “е налице сделка от разстояние” и за да се откаже, трябва да плати сума в размер на оставащите месечни такси до края на договора. При проверка от КЗП и изискване на запис на проведения телефонен разговор, в който търговецът настоява, че е получил съгласието на абоната за сключване на договора от разстояние, телекомът представя становище с твърдението, че няма валидно сключен договор и че той е отразен в системата му поради техническа грешка. Едва тогава той анулира договора и връща на клиента си начислените суми.

Законодателни промени

В резултат на издадените от КЗП заповеди за забрана на подобни нелоялни практики и законодателни промени през 2013 г., сключването на договор по телефона вече е забранено.

Съгласно сега действащото законодателство, при сключване на договор от разстояние по телефона търговецът е длъжен да потвърди направеното предложение до потребителя на траен носител. Потребителят пък ще бъде обвързан от предложението, едва след като го подпише и то от деня, в който доставчикът е получил съгласието на клиента в писмена форма.

Тъй като по закон тежестта за доказване на това, че потребителят е бил запознат и се е съгласил с условията на предложението се носи от търговеца, той следва да осигури двустранно подписан договор за предложените от него услуги.

Обикновено за тази цел се ползват куриерски служби. Техните служители, обаче, нямат право да упражняват какъвто и да било натиск върху потребителите да подпишат незабавно изпратения от мобилния оператор договор, категорични са експертите на Комисията за защита на потребителите. Не е коректно да се привежда като аргумент за това и безусловното право на отказ в 14-дневен срок от сключен от разстояние договор. Напротив, гражданите следва да настояват да им бъде предоставена възможност на спокойствие да се запознаят подробно с договора и общите му условия и едва тогава да преценят дали да го сключат. Куриерът може единствено да настоява за подпис върху товарителницата, за да е в състояние да удостовери доставката на пратката. Но поставянето на подписа върху документ на куриерската служба не може да обвърже по никакъв начин потребителя с договор с мобилния оператор

Експертите на КЗП напомнят, че можем да се откажем до 14 дни от сключения от разстояние договор, дори и в него да е записано, че влиза в сила от датата на подписването му. Ако потребителят се възползва от това свое право, той ще дължи само сумите за времето, в което е ползвал услугата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

20.01 2017 в 16:33

Ами като си искала да подпишеш договор за 2 години, а решаваш да го прекратиш след два месеца, как няма да плащаш неустойки? Съмнявам се да нямаш грамотността да четеш какво разписваш. По-скоро си мислиш, че ще финтираш телекомите, ама и те са такива тарикати като тебе, само че с един билюк адвокати зад гърба.

12124

3

Калина

20.01 2017 в 13:12

Направо ни превърнаха в крепостни, разните там Вивакоми, Мтели и т.н. Не можеш едностранно да си прекратиш договора, трябва да им плащаш неустойки? С това КЗП, явно не може да се пребори или не е опитвала?

12678

2

ovgun

20.01 2017 в 12:49

Отрепките от Виваком го правят това. Седи един циганин и ме чака да чета и подписвам на вратата. Не можел да си тръгне без договора.

42249

1

Denis Rizanov

20.01 2017 в 12:33

Напълно безсмислен набор от букви.
Никой не може да те задължи да подпишеш какъвто и да е търговски договор, ако ти самият не желаеш това. Останалото е от незнание и мързел.