Директорът на "Пирогов": Чантаджията начело на Надзора на НЗОК да не забравя кои сме

OFFNews 31 май 2016 в 09:55 8121 3

Проф. Стоян Миланов, Пирогов

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Стоян Миланов даде брифинг тази сутрин заради проблема със забавянето на средства за болницата.

"Искам да напомня на някои чантаджии от Надзорния съвет на Здравната каса, в лицето на шефа на Надзора, че тази болница произвежда здраве и медицинската й стойност е неизмерима."

Това заяви директорът на болницата за спешна помощ "Пирогов" проф. Стоян Миланов на пресконференция тази сутрин по повод забавянето на парите на болницата. Работещите в нея не са получили заплатите си за април. А причината е отказът на проф. Миланов да подпише договор с Регионалната здравна каса в София, тъй като смята условията за обидни.

"2300 човека си чакат заплатите за месец април. "Пирогов" не взе заплати за април. Вината не е моя. Аз не съм фокусник, който да извади тези пари от джоба си", каза проф. Миланов.

"Беше ми казано, че ако не подпиша този протокол със софийската каса, няма да си получа парите. Какво е това чудо? вътре има такива щуротии. Няма да влизам в подробности, но каня ръководството на софийската каса тук, за да обсъдим всяка точка от проектодоговора.

Така, както "Пирогов" гледа под лупа всеки договор и цепи стотинката на две, и се чуди как да свърже двата края, така ще бъде гледан и този договор", допълни директорът на болницата.

Проф. Миланов подчерта, че бюджетът на болницата е орязан и че вече трябва да бъдат връщани пациенти. В същото време те са спешни случаи. Какво да правя с тези болни, да ги върна ли, попита Миланов и даде пример за абсурдната ситуация, в която се намира болницата.

"Преди няколко месеца "Пирогов" беше глобен заради двама пациенти с едно и също заболяване - първия, защото сме го приели, вторият - защото сме го върнали. Касата ни глоби, защото сме приели пациента, а РЗИ - защото сме върнали другия".

От НЗОК твърдят, че парите на "Пирогов" са преведени и до края на деня работещите трябва да получат възнагражденията си.

На това твърдение директорът на болницата възрази:

"Парите не са преведени. Някой много умело използва момента, за да нагнетява напрежение. Нека го знае министър Москов. Някой се опитва да сложи прът в колелата и това излиза от неговите правомощия. Може би отговорът на въпроса "Кой?" е някъде там", каза Миланов.

Той беше категоричен, че ще иска мандат от болницата, за да подпише договора и ще настоява парите за спешните случаи да бъдат превеждани авансово.

"Четвърт милион пациенти се докосват на година до тази болница, 45 000 остават за лечение тук. Ние сме се превърнали в притегателен център за спешна медицина, но при тези условия не можем да си вършим работата. Казват, че не били спали, за да решат проблема. "Пирогов" не спи от 60 години", каза директорът на болницата.

Той призова отговорните за забавянето на средствата на "Пирогов" да си подадат оставките.

"Има орязване на интензивни легла. Освен това, някои отделения изглеждат така, че дори мен ме е срам да ги посещавам", каза още проф. Миланов.

Той обаче заяви, че не изпитва никакъв срам да говори за пари, защото „и реформа, и медицина се правят с пари“.

Междувременно, пациентските организации "Заедно с теб" излязоха със становище в подкрепа на "Пирогов".

"Заставаме категорично зад ръководството на УМБАЛСП „Пирогов“ и подкрепяме екипа в исканията. Ние сме разтревожени от изказването на проф. Стоян Миланов, изпълнителен директор на болница "Пирогов", че договорът, предложен от РЗОК е изпълнен с грешки, няма пари за заплати, бюджетът на НЗОК се раздува от фармацевтичните компании.

Притеснени сме, че лекарите ни нямат спокойствието да ни лекуват.

Вярваме в морала и имаме доверие в медиците от болница "Пирогов" и очакваме Министерство на здравеопазването да вземе адекватни мерки за разрешаване на конфликта.

Крайно време е УМБАЛСП „Пирогов“ да получи статут на национален стратегически обект, за да може да се осигури безусловно спешната помощ в България и да се защитят здравето и живота на нацията", се казва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

31.05 2016 в 11:21

проф. Стоян Миланов за пореден път постъпва мъжки, отстоявайки правата и на лекари и на пациенти.

В НЗОК работят лемури и не реализирали се медици.Бумащината в РЗОК е покъртителна, а персоналът се държи арогантно и просташки.

Като подписват протокол за отпускане на безплатно лекарство, човек остава с впечатление, че лемура ще му го плаща!
НЗОК трябва да проумее, че Пирогов е единственият работещ спешен център и да не пречат поне!

13709

1

Маргарит

31.05 2016 в 10:15

Когато някой си пореже пръст тича в "Пирогов". Всеки го свързва със спешната помощ. И може би е добре да се знае, че има едно такова място.

Затова и подкрепям доктора да иска "Пирогов" да има по-специален статут.

Не коментирам какъв точно, колко пари ще трябва да се отделят, как ще се харчат и как ще се контролира всичко това, но категорично трябва да има национален спешен център.