"Деца помагат на деца" мина и през Варна (галерия)

Николаос Цитиридис 24 ноември 2016 в 12:10 5372 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Велико Великов (най-вдясно) с децата от ЦНСТ във Варна

Варна е следващата спирка на нашата обиколка заедно с кампанията "Деца помагат на деца". Наши домакини са от ЦНСТ "Изток-Изгрев".

Малко след 15 часа престъпваме прага на голяма къща в един от по-новите квартали на Варна. Сградата е дом за 10-ина деца, а в двора на имота има още един Център за настаняване от семеен тип. Нашата среща беше с децата от по-предната къща, като по-късно към компанията с дечурлига се появиха и тези от другото ЦНСТ.

Велико Великов е доброволецът от Съвета на децата, дошъл, за да се запознае с хлапетата от ЦНСТ-то. Заедно с Велико бяха дошли още двама негови връстници, с които децата да пишат домашни.

От всички наши срещи до момента чрез кампанията "Деца помагат на деца" разбирахме, че най-сложно за децата в училище е математиката и английския език, което си е нормално за всички деца. При тях проблем е не толкова материята, а нещата, които децата трябва да наваксват заради факта, че родителите им са ги неглижирали дълги години.

Целта на кампанията "Деца помагат на деца" е младежи от Съвета на децата да посещават деца в грижа, да общуват повече заедно, да пишат домашни или просто да си поиграят за час-два.

В продължение на над един час децата си поговриха за най-големтие си затруднения в училище, а оказа се децата от Центъра бяха доста по-любопитни и задаваха повечето въпроси по време на срещата.

"Какво ще учиш?", "Какво ще работиш?", "Какво си работил?" и все такива житейски питанки. По този начин децата търсят едно - примери за подражание и е похвално, че се опитват да ги намерят.

Държавата се е погрижила за това децата да получат дом и образование, но на едно хлапе често му липсва примерът на "баткото" или "каката", която се превръща в модел за подражание за по-малките.

След Варна, тази седмица "Деца помагат на деца" отива във Враца и Разград. Разказаите от Пловдив, Карлов, Монтана и Бургас може да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови