Десетки хиляди седмокласници и абитуриенти на изпити днес

OFFNews 23 май 2014 в 05:08 6535 0

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

Снимка МОН

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

Седмокласниците се явяват на втория си задължителен тест от външното оценяване - по математика, а зрелостниците - на задължителната си втора матура по избран от тях предмет.

В 6,45 ч. в сградата на Министерството на образованието и науката беше изтеглен изпитният вариант за матурите, които са по 13 учебни предмета. Падна се вариант №1. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.

„Пожелавам успех на всички зрелостници, нека работят спокойно и съсредоточено“, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Общият брой на младежите, подали заявления за явяване на втори задължителен зрелостен изпит, е 60 250.

Най-много зрелостници – 16 675, и тази година са предпочели за втора задължителна матура по география и икономика. Почти толкова – 16 436 младежи, са пожелали да се явят на биология и здравно образование, а английският език е предпочетен от 11 465 абитуриенти.

Изпитът започна в 8 ч. и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

В 9 часа бе изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за VII клас. На него се явяват около 61 900 седмокласници.

Изпитът започна в 10 часа. Той се състои от два модула. Първият е за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида – със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

Вторият модул - за учениците, които ще кандидатстват в гимназиите с прием след VII клас - се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които де задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Първите изпити за седмокласниците и абитуриентите, по литература, бяха на 21 май.

OFFNews ще публикува тестовете от всички изпити и верните отговори - матури и изпит след VII клас, когато те ни бъдат предоставени от МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови