Болницата в Каварна е заплашена от фалит

OFFNews 05 юни 2020 в 14:34 2206 0

Общинската болница в Каварна има задължения от 700 000 лева, а работещите в нея не са получавали заплати от януари, предаде БТА.

По думите на председателя на Общинския съвет в морския град Йордан Стоянов част от 60-те медицински работници и санитари вече са напуснали, закрито е отделението по акушерство и гинекология.

Едва 50 хиляди лева е превела местната администрация на лечебното заведение до момента при гласувана годишна субсидия от 370 хил. лв. На сесията на местния парламент стана ясно, че от НЗОК болницата получава по 60 хил. лв. месечно, но само за заплати на работещите там са необходими по 80 хил. лв.

В търсене на изход Общинският съвет реши да бъде продаден имот на здравното заведение с отпаднала необходимост и да бъдат проучени възможностите за поемане на дългосрочен дълг от половин милион лева. Изпратени са и писма до премиера и министрите на здравеопазването и на финансите, с които ги запознават със състоянието на болницата.

Лечебното заведение обслужва две общини - Каварна и Шабла. Адекватни здравни грижи са необходими не само през летния туристически сезон в двете морски общини, но и през останалото време, защото населението им е застаряващо, категорични са съветниците на община Каварна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови