Бизнесмен иска да подари на България остров в Тихия океан

ОFFNews 30 септември 2014 в 17:32 44143 18

Бизнесменът Владимир Баланов, който иска да подари на страната ни остова в Тихия океан.

Снимка БНТ.

Бизнесменът Владимир Баланов, който иска да подари на страната ни остова в Тихия океан.

Българският бизнесмен Владимир Баланов желае да подари на България остров в Тихия океан с размера на Белгия, съобщи "24 часа".

Става дума за остров, образувал се през 2012 г. от пемзата на изригнал подводен вулкан близо до Нова Зеландия. Евентуалното му присъединяване към държавата ни ще увеличи територията й с 27 хил. кв. км, което е 1/4 от сегашната й площ, ще ни осигури морска зона, богата на икономически изгоди, с площ от над 200 мили в Тихия океан.

"Той (островът) има една 3-километрова зона. Другата, която е икономическата зонa, е 200 мили или това са приблизително 780 кв. км.площ. Акваторията на Черно море е едва около 480 кв. км.", казва българинът.

Баланов е изпратил документите до правителството и Министерството на външните работи на страната още преди 3 месеца. От Външно обаче са му отказали дарението и сега бизнесменът се е обърнал към президента. Ако и Плевнелиев, и правителството откажат дарението, бизнесменът ще използва острова за източник на полезни изкопаеми и инертен материал, а България ще се лиши от възможността да увеличи площта си с 27 хил. кв. км.

Владимир Баланов е икономист и юрист по образование. Той се занимава с бизнес от 1989 г. и разбрал за плаващия остров до Нова Зеландия съвсем случайно от интернет. Оказало се, че подобни образувания са ничия собственост, докато някой не предяви претенции към тях.

Българинът незабавно съставя експедиция, която тръгва от Аржентина и през юни 2013-а поставя вимпел на своята фирма на острова. В началото на тази година той успява да защити правото си на собственост върху 30-те хиляди кв. км. в Тихия Океан, оценени на повече от 5 трилиона долара. Заради данъците обаче бизнесменът е принуден да регистрира острова на офшорна фирма.

Той иска да дари територията на страната ни, за да може тя да се сдобие с изключителна икономическа зона в Тихия океан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!