Бизнесът иска такса смет да се плаща според изхвърления боклук

OFFNews 23 май 2017 в 16:11 3638 4

Такса смет да се плаща според количеството на изхвърлените отпадъци, а не според данъчната оценка на имота, обсъждаха днес екоминистърът Нено Димов и председателят на БСК Божидар Данев, съобщиха от МОСВ. 

България е единствената страна в Европа, в която таксата за битови отпадъци се определя спрямо стойността на активите, посочи Данев. Според него това не допринася за намаляване на отпадъците в страната и налага разширение на инвестициите за депа. По думите му в сега действащата система липсва икономическата полза и тя не стимулира рециклирането. Председателят на БСК посочи, че въпросът е обсъждан с Министерство на финансите и вече има разработен проект на промени в Закона за местните данъци и такси, с който се въвежда нова методология за определяне на таксата спрямо количествата изхвърлени отпадъци. Според Данев това ще доведе до намаляване на замърсяването и ще стимулира потребителите да изхвърлят разделно. От работодателската организация настояват също за въвеждане на принципа за разходноориентирани такси за услугите по третиране на отпадъците.

Министър Нено Димов отбеляза, че министерството подкрепя принципа на определяне на таксите на основата на количество генерирани отпадъци и на извършените разходи, но промяната трябва да бъде осъществена при намиране на баланс между интересите на бизнеса, на гражданите и на общините.

„Може би трябва да има решение, включващо конкретни срокове – първо за бизнеса, а след това и за гражданите“, коментира той. По думите му този въпрос ще бъде приоритетен за Министерство на околната среда и водите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

24.05 2017 в 05:05

Още по-тъпа.
Като сложат кантар пред кофата за боклук на улицата, върху него ще паркира счетоводителката на отстрещната фирма. Понеже единственото празно място. Три дни по-късно, моята сметка за тая работа ще надвиши финансовия резултат от целия ми живот, и аз ще постъпя така: (цензурирано)
Понеже вече са ми поискали невъзможни пари, аз ще започна да хвърлям дребния си боклук в нужника, от което ще изпищи една служба, или през прозореца - от което друга. Или пък в пристъп на крайно озеленяване, ще си иззидам камина в хола, в която да горя боклука. От което ще изпищи вече бг-мама.
И сеа кво праим?

15614

1

OTBPAT

23.05 2017 в 16:29

Хайде де... ама как ще го контролирате? 'щото забелязвам немските практики трудно виреят тук :))