Бюджетът на София е по-голям от миналогодишния въпреки пандемията

OFFNews 15 януари 2021 в 13:12 1491 0

Бюджетът на София за 2021 г. ще е 1 884 млрд. лв., Столична община планира да е по-голям от този през миналата - 1,729 млрд. лв., въпреки пандемията. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи бюджета заедно със зам.-кмета Дончо Барбалов, подчерта, че стратегическите цели са ключова инфраструктура, ударно строителство на детски градини и инвестиции в по-чист въздух и по-чист град. 

Най-голямото перо - 1,375 млрд лв., ще е за текущи дейности, включително държавно делегираните, които се финансират от националния бюджет. Капиталовата програма на общината за 2021 г. също е с по-високи параметри спрямо предишната - 509 млн., от които 296,3 млн. са средства, привлечени по европейски програми. През м.г. капиталовата програма бе 479 милиона. 

Ремонтът на трамвайното трасе на бул. „Цар Борис III“ от Съдебната палата до кв. „Княжево“ е най-голямата предвидена реконструкция за над 30 млн. лева. През 2021 г. ще се работи на бул. „Първа Българска армия“, ул. „Кукуш“, тунела за „Люлин“, тунела на НДК, бул. „Царица Йоанна“ заедно с трамвайния път, ул. „Чепинско шосе“.

За изграждане и ремонт на тротоари и квартални улици в София тази година се предвиждат 50 млн. лв. През 2020 г. сумата по същото перо бе 10 млн., като в хода на годината тя бе намалена заради пандемията чрез актуализация на бюджета. Днес Фандъкова заяви, че чрез новия бюджет намалението се компенсира. И тази година 10 млн. лв. ще отидат директно при районните кметове за изпълнение на техните програми. 

Ще стартира и изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация с европейски средства по
програма „Околна среда“. Те са за пречиствателната станция „Кубратово“ и изграждане на ВиК мрежа в районите
„Витоша“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Сердика“ и Банкя. Предвидени са 30,1 млн. лв. "10 млн. лв. от тях са
осигурените от държавата за изграждане на връзката между водопроводите на язовир „Искър“ и язовир „Бели Искър“.

В бюджет 2021 залагаме 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища", подчерта столичният кмет. Заложени са 45 обекта за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. Очаква се през 2022 г., когато всички те бъдат завършени, да се открият 185 нови групи в 23 района. 1,6 млн. лв. се планират за проектиране на още 16 нови сгради за детски градини. Над 6 млн. лв. ще се инвестират в изграждане на нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища. 

Осигуряваме 172,5 млн. лв. за довършване на първите участъци от третата линия, нови метровлакове и основен ремонт на стари, доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея, подчерта Фандъкова.  

4,6 млн. лв. ще се инвестират за изграждане на връзка на район „Люлин“ със Западен парк, довършване на Северен парк и възстановяване на нови зони от Борисова градина. 11,8 млн. лв. се предвиждат за рекултивация на стари депа и подготовка за изграждане на завод за преработка на едрогабаритни отпадъци.

През тази година сме предвидили 1 млн. лв., с които да изградим първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане“. Това е сравнително малък проект, но важен за родителите и децата на София", подчерта Фандъкова. 

4,6 млн. лв. са предвидени за дигитализация. Първата голяма система, която ще стартира през тази година, е електронна система за кандидатстване в първи клас", добави Фандъкова. 

Бюджет 2021 трябва да бъде подложен на обществено обсъждане и одобрен в рамките на месец.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови