Без парно в част от София, над 400 селища без ток, пътищата в 9 области са затворени

OFFNews 06 януари 2017 в 18:36 16399 2

Пълната забрана за движение на всички превозни средства по републиканските пътища в областите Бургас, Варна, Търговище, Силистра, Варна, Разград, Добрич, Шумен и частично в Русе. 

Изключително тежко е положението в Североизточна България, както и в област Бургас, съобщи регионалният министър в оставка Лиляна Павлова след заседанието на Националния щаб за зимната обстановка.

Повече от 20 часа имаме освен обилния снеговалеж, но вече и ниски температури, много сериозен вятър, навявания и почти нулева видимост, допълни тя.

Без ограничение е пътуването по магистралите „Марица“, „Струма“, „Люлин“ и по АМ „Тракия“ от София до пътен възел „Зимница“. Затворени за всички МПС е участъкът от „Тракия“ от Зимница до Бургас, както и отсечката от Подбалканския път І-6 от Петолъчката до Бургас заради сериозни снегонавявания и нулева видомост по направленията. Обходният маршрут е от Зимница през Елхово.

Магистрала „Хемус“ е затворена на територията на областите Шумен и Варна. Възстановен е и товарният трафик по направлението София - Видин.

Отворен за всички видове превозни средства е Проходът на Републиката. През „Петрохан“ е забранено движението на камиони над 12 т. Същото ограничение има за камионите през „Рожен“, „Превала” и „Печинско”. През „Шипка” е забранено движението на МПС над 12 т, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 т. Забранено е движението на МПС над 10 т през „Вратник”, а над 3,5 т през „Пампорово“. Затворени са проходите „Троянски”, „Айтоски”, „Обзорски”, „Ришки”, „Твърдишки”, „Котленски”, „Дюлински“, „Върбишки” и „Златишки”.

Движението на камионите над 12 т по пътя София - Калотина е възстановено и се извършва поетапно и контролирано. Ограничено е движението на всички превозни средства по път І-9 в участъка Малко Търново - ГКПП Малко Търново, поради затваряне на границата от страна на Турция.

Затвориха ГКПП „Лесово“. През него няма да преминават тежкотоварни превозни средства до пълно отпадане на забраната за движение в област Ямбол. Напълно затворени са и гранично контролно-пропускателните пунктове с Македония и поради това транзитно преминаващия трафик ще бъде насочван по направленията през Гърция, Сърбия или Румъния.

Поради авария на магистрален топлопровод е спряно парното в три части на столичния квартал "Люлин" - 3, 4 и 5, съобщиха от Столичната община. 

Около 400 абонатни станции са без парно, като към всяка станция са свързани до 50 апартамента. За момента не е ясно точно колко домакинства са без парно, обясниха от "Топлофикация София" пред bTV.

Екипи на компанията отстраняват аварията на ул. "Добринова скала".

Очаква се проблемът да бъде отстранен през нощта. 

В същото време стана ясно, че 423 населени места в страната все още са без ток. От обяд до момента са отстранени авариите в 185 населени места, съобщиха от енергийното министерство.

За отстраняване на повредите и възстановяване на захранването продължават да работят общо 313 екипа в трите електроразпределителни дружества.

Най-усложнена остава обстановката в Североизточна България - на територията на „ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение“ без електричество са клиентите в 379 населени места – в районите на Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Добрич и Силистра.

На територията на „ЧЕЗ Електроразпределение“ без захранване са 17 селища, в районите на Видин, Монтана, Перник, София област, Враца и Плевен.

На територията на „EVN - Електроразпределение“ е прекъснато захранването в 27 населени места в общините Пловдив, Сливен, Бургас, Пазарджик и Смолян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови