Българската еврейска общност: Когато говорим за Холокоста, шегата е неуместна

Георги Савчев 18 май 2017 в 17:49 6735 1

Снимка OFFNews

Като ръководители на нашата общност и от името на нашите членове остро осъждаме изказването и неуместните коментари на ръководителя на парламентарно представена политическа партия и вицепремиер Валери Симеонов, свързани с трагедията на Холокоста.

Това обявиха от Организацията на евреите в България "Шалом" и Централния израилтянски духовен съвет на извънредна среща с медиите в софийската синагога, на която присъстваха и група възрастни хора, оцелели от Холокоста.

Ставаме свидетели на грозна проява на неуважение към паметта на милионите невинни жертви, умъртвени в концентрационните лагери по време на Втората световна война. Подобно поведение демонстрира ниска политическа култура и безчувствие към най–голямата трагедия в човешката история. Когато говорим за Холокоста, шегата е неуместна, заявиха представителите на българската еврейска общност.

В позицията на ОЕБ "Шалом" и ЦИДС се посочва още:

"Силно сме разтревожени, че това не е първият случай, в който г-н Валери Симеонов си позволява неприемливи шеги по етнически, религиозни и общочовешки въпроси. Буди съжаление и тревога, че подобни хора заемат ръководни постове в управлението на страната.

Всичко това се случва в навечерието на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи и председателството на България на Европейския съюз.

България е известна в целия свят със своята междуетническа и религиозна толерантност и подобни изказвания и отношение към Холокоста уронват непоправимо репутацията на страната ни и са в противоречие с европейските и общочовешки ценности.

Остро осъждайки конкретния случай, ние апелираме към нетърпимост към подобни прояви на ксенофобия и нетолерантност, като призоваваме цялото общество и особено политиците и лидерите на страната, към особено внимание за действия, свързани с езика на омразата."

На този етап алармираме безпокойството и тревогата на българската еврейска общност. Разбира се, че ние вече сме информирали нашите международни партньори - световните еврейски организации. Ние работим със Световния еврейски конгрес, Американския еврейски комитет и други световни еврейски организации. Те също са силно загрижени и очаквам скоро време да има реакция и от тяхна страна, заяви пред OFFNews.bg д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом".

За нас наистина цел е обединението на обществото. И използването на такъв език от политици с ръководни постове в държавата е абсолютно неприемливо и неуместно, коментира още д-р Оскар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

18.05 2017 в 18:15

Защо другарката елена поптодорова и другарят соломон паси ПАСУВАТ и не са заявили все още позиция по въпроса с патриотичните нацита?
Айде, че този от военното министерство почнало да му прескача сърцето. Да заемат позиция, че после за умрелия или добро или нищо.
И другарката гергана паси, ако вземе да се включи ще е пълна бозата.