Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

България е последна по учене през целия живот

OFFNews - Бургас 01 октомври 2015 в 18:19 3364 0

Заместник - министър Ваня Кастрева

Първите национални дни, посветени на ученето през целия живот, започнаха от днес в Бургас. Над 300 души участват в събитието, за което са пристигнали освен всички заинтересовани страни, но и национални координатори от Европа.

Това е едно предизивкателство, което стои пред нас, не само в образователната сфера, а по отношение на развитие на цялата ни икономика, коментира при откриването на кампанията в морския град, заместник – министъра на образованието и науката Ваня Кастрева. Тя подчерта, че е важно колко бързо ще можем да се адаптираме към развитието на обществото и на потребностите на пазара и ученето през целия живот ще даде тласък в тази посока.

Има много проблеми и те не са тайна, посочи националният координатор по стратегията за учене през целия живот Валентина Дейкова.

Аз съм била директор на вечерен техникум, тогава, когато ги имаше. В който се обучаваха 4 000 възрастни ученици. След което, поради различни причини, в годините на прехода от планова към пазарна икономика, нещата се промениха и обучението на възрастни като че изчезна“, добави Дейкова.

България трайно е на последно място по участие в ученето през целия живот. Процентът на хората, които се включват, варират между 1,2 и 1,4%, като в Европа си разменяме постоянно последното място в Румъния. За първи път, през последната година, сме отбелязали ръст – 1,8%

Заместник – кметът по образование и култура на Бургас, Йорданка Ананиева, посочи и добрият пример в морския град. Във втората по големина вечерна гимназия в страната, местната „Захари Стоянов“, броят на учениците във вечерна форма на обучение е 326, а в самостоятелна - 114. Броят на учениците е почти постоянен. Сред проблемите, с които се сблъскват в Бургас, са че възрастните, които искат да се обучават, трябва да имат основно образование, а много от желаещите са го прекъснали по-рано.

430 възрастни пък са получили професионално образование и квалификация в професионалните гимназии, посочи началникът на РИО – Бургас Виолета Илиева. Това са работници, които са изпратени в съответните училища за по-добра подготовка и за диплома.

Националните дни на ученето през целия живот бяха открити официално в драматичния театър „Адриана Будевска“. Те са нова инициатива на Министерството на образованието и науката с цел популяризиране на ползите от ученето и повишаване на участието в образованието и обучението на всички възрастови групи и се провеждат от 1 до 3 октомври 2015 г. в Бургас.
В програмата са включени различни събития като обмен на добри практики в сектора за учене на възрастни, изложение на институции за образование и обучение на възрастни, национална конференция за представяне и обсъждане на резултатите от изпълнението на Европейската програма за учене на възрастни, представяне на документални филми на тема „Никога не е късно за учене“, различни културни прояви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews