Българи създадоха непробиваема парола

OFFNews 10 април 2015 в 18:40 9105 13

Българи създадоха парола, чието разкодиране ще затрудни и най-опитните хакери и крадци. 

„Създадохме система, при която дори да ви снимат с камера, докато си въвеждате ПИН кода в банкомата, не могат да ви разберат паролата и съответно да бъде копирана за злоупотреба“, коментира за Нова телевизия Александър Цветков, който стои зад проекта.

Именно това откритие може да осъществи революция в сферата на сигурността. 

Всяка година в света чрез скиминг се източват стотици милиарди долари. У нас пък годишно биват „обирани“ милиони левове през кредитни и дебитни карти. Над 90% от кражбите се извършват, докато потребителите изписват номерата на кредитните си карти в интернет или въвеждат ПИН кода си в банкомат.

Именно тази неразбиваема парола може да разруши тревожната тенденция. 

Основната идея на откритието е следната: не е необходимо потребителят да въвежда съответните цифри от паролата си, а само реда, на който се намират, като самите редове се разместват.

„Паролата никога не се въвежда и затова не може да бъде открадната. Парола-фантом! Толкова е просто, а същевременно много сигурно“, разказва Александър, който е едва на 28 години, но вече има дълго предприемаческо досие.

За внедряване на системата няма да бъде нужна дори смяна на банкоматите, нито на ПОС-терминалите.

„Нужна е единствено воля за решаване на проблем от световен мащаб, както и смелост за иновации и промяна. Това се оказва доста по-трудно, особено в държава, която разчита предимно на иновативни продукти и услуги от чужбина, които се въвеждат със закъснение в България. Това ни обрича да бъдем винаги догонваща икономика и бедна страна”, коментира Александър.

Той и екипът му вече водят успешни преговори с клиенти на три континента. Te са обявени за една от десетте най-добри стартиращи компании в Европа при конкуренция от 4000 фирми.

Уникалният софтуер вече е внедрен на пилотно ниво в три банки. Той може да намери приложение както при банкоматите, така и при компютрите и телефоните, като при мобилните устройства дори някой да гледа в дисплея, докато въвеждате паролата си, не може да я открадне или копира, а редовете са съставени от картинки.

До края на годината има всички шансове революционната система да бъде използвана от 350 милиона потребители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!