БСП: Досиетата се ползват за разчистване на сметки, комисията да се закрие

Александра Маркарян 04 декември 2013 в 13:45 5139 15

Атанас Мерджанов Снимка: БГНЕС
Атанас Мерджанов Снимка: БГНЕС

 

БСП отново се опита да прокара идеята, че отварянето на досиетата вреди и че комисията трябва да се закрие. Вместо нея трябва да има Институт за национална памет, който просто да съхранява документи от миналото, заяви червеният депутат и зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

"Целта на Комисията по досиетата беше да се изчистят всички подозрения към хората на публични позиции и органите на Държавна сигурност да се прекратят спекулациите, да се предотвратят евентуални зависимости. Видно е, че това не се случи през последните 7 години въпреки направените над 20 поправки в самия закон за досиетата. Дори и последната промяна, която бе помпозно рекламирана, за кредитните милионери, не даде необходимия резултат. Имат реални основания претенциите на тези граждански организации, които не одобряват действието на тази комисия. Вместо да има позитивен характер тя внася разделителни линии в обществото и си струва този въпрос да бъде сериозно обмислен", заяви Атанас Мерджанов пред БНР.

Законът за досиетата бил използван "предимно за политически цели и разчистване на определени партийни сметки". По думите на Мерджанов, през последните 4 г. Комисията по досиетата се използвала за "кадруване" и "разчистване на сметки".

"По-скоро през последните 4 години практиката бе насочена предимно за кадруване и изчистване на определени сметки", каза той.

Той определи сътрудниците на бившата Държавна сигурност в сегашното управление на държавата като "храбри хора", които "търпяха достатъчно време издевателствата върху тях и техните семейства". "В крайна сметка 99% от тях са работили за интересите на България в различни времена", заяви Мерджанов.

По негово мнение Законът за комисията по досиетата отдавна е с изтекло значение за българското общество и няма реална полза от него.

Той коментира, че вместо това се внасят разделителни линии, още повече на фона на една критична ситуация, в която се намира България - бежанска вълна и размирици в близки до нас региони. "Едни такива действия са критични за лица, работили и работещи за националната сигурност", категоричен бе той.

По думите му трябва да се проведе сериозен и задълбочен разговор по отношение на действието на закона и дали действително си струва неговото прилагане по -нататък и дали има съществено значение за българското общество. Той подчерта обаче, че това не е на дневен ред в НС, тъй като има достатъчно сериозни ангажименти, свързани с данъчните закони, приемането на бюджета, социалните закони.

Преди дни офицери от запаса излязоха с предложение за закриването на комисията, а Мерджанов в сряда се съгласи, че те "имат реално основание да не одобряват действията" й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!