БНР временно без лиценз за програма на турски език

ОFFNews 18 август 2015 в 21:16 3987 5

Българското национално радио остана временно без лиценз за излъчване на програма на турски език, след като Съветът за електронни медии отложи решението за издаване на лиценз след протест на ВМРО.

Идеята е това да е тричасова програма, която да се излъчва в Кърджали, Хасково и Смолян.

Членове на ВМРО обаче излязоха днес на протест пред СЕМ и обявиха, че програмата е недопустима щета по конституционния ред в България, както и "опит за турцизиране на райони, където и един човек не говори турски, какъвто е смолянска област". Според партията проблемът е особено болезнен на фона на нелепия факт, че на практика по цялото Черноморие се чуват само турски радиостанции и държава от години "не може или не иска да се справи с този проблем".

От ВМРО са категорични, че създаването на регионални програми на чужд език е крачка към автономизация на части от страната.

В същото време от БНР съобщиха, че са внесли документите, за да получат разрешение за откриване на нова регионална радиостанция в Кърджали.

В позиция те обясниха, че програмата на турски ще бъде същата, която се излъчва вече 10 години от София с лиценз от СЕМ и се създава от турската редакция на Радио-България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови