Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Агресорът от берлинското метро да бъде съден и по българския закон

OFFNews 16 декември 2016 в 16:03 12944 8

Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и други народни представители питат МВР и външно министерство каква е позицията им за случая с българина, който рита жена в гърба в берлинското метро.

В депутатски въпроси към двете ведомства те питат:

1. Предвиждате ли действия и какви за изразяване на съпричастност и подпомагане на пострадалата в берлинското метро жена?“

2. Предвиждате ли действия по официален път, насочени към Федерална Република Германия, за изразяване на извинение за инцидента, но на и съпричастността на целия български народ към болките и страданията на пострадалата жена, нетърпимост към подобни вандалски актове и решимост виновникът да си понесе наказанието?“

Народните представители изтъкват, че съгласно чл. 4 от Наказателния кодекс, той се прилага и към извършени в чужбина престъпления от български граждани. А едрото хулиганство, причиняването на травми на лице, в това число и счупване на ръка, са все престъпления от общ характер по българския НК.

„Не на последно място, адекватната реакция на българските власти в случая, включително и съвместните действия с германските органи на реда са от огромно значение за изчистване на срамното петно, нанесено на имиджа на страната ни в чужбина и на хилядите наши сънародници, които добросъвестно учат, работят и живеят в Германия и други държави“, пишат в мотивите си депутатите.

Според тях, ако се потвърди и фактът, че става дума за български гражданин от ромски произход, който има и други криминални прояви до момента, те смятат, че е адекватно да се комуникира с германските органи, тъй като както в България, така и във Федералната република властите имат проблеми с представители на неинтегрирани социални групи, които системно не спазват законите на страната.

Конкретните им въпроси към МВР са:

1.Сезирано ли е МВР от германските правоохранителни органи по случая с нападението над жена в берлинското метро, идентифицирано ли е заподозряното за извършеното престъпление лице и какви действия са предприети-самостоятелно или съвместно с немските власти, за неговото задържане и предаване на правосъдието?

2. Предполагаемият извършител български гражданин ли е, от какъв произход е, има ли и други криминални прояви в миналото и изтърпял ли е съответните наказания?“

„За преодоляване на тези негативни последици за България, адекватните действия на българските власти, в това число преди всичко за установяване и издирване на извършителя, но и за съпричастност и подпомагане на пострадалата жена и извинение за случилото се, са от изключително значение. Българският народ винаги е бил толерантен и състрадателен и световната история помни това, затова е недопустимо, заради вандалския акт на едно лице от ромски произход, да бъде заклеймяван като варварски“, смятат от гражданката квота на реформаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

9

aviatora

17.12 2016 в 13:45

А вас Кой ще ви съди, политически агресори, които доведохте българския народ до това положение!? Един от вас няма осъден за корупция и не лежи в затвора!

13604

8

In Trum we trust

17.12 2016 в 09:52

Какво хулиганство, вие луди ли сте бе!? Това си е опит за убийство. В САЩ за подобно престъпление този отива за 50 години в затвора и щеше да излезе на 76! Тук ще го пратим на терапия да си лекува агресията.

77927

7

El Commandante

16.12 2016 в 19:35

Плашим се.
Ше го дадат на съдия Недялка и му е спукана работата.
Ше му друсне една мярка за неотклонение като стой та гледай...

12133

6

Gaijin

16.12 2016 в 19:06

Първият въпрос е защо е на свобода, че и на гурбет в Германия след толкова богато криминално минало.
Второ, не само него трябва да съдят за престъплението и за укриване, но и роднините му за неоказване на помощ на пострадал човек.
Лошото е, че ако германците го осъдят, нашите не могат, защото за едно и също деяние не може да бъде съден 2 пъти.
Но евентално при бай Ставри може да му помогнат да не си помисля друг път да прови подобно нещо.
А дано, ама надали!

13350

4

torbalancho

16.12 2016 в 17:49

Е то се видя колко сте го осъдили, с 300 висящи дела..
Смешници!!!!!
 
X

Подкастът на OFFNews