Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

7000 учители са в пенсионна възраст

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 март 2017 в 14:569890

7000 са учителите, които вече са навършили 61 години и могат да се пенсионират, показва справка на образователното министерство по повод проекта за национална програма за оптимизация на училищната мрежа. По него се предвижда да бъдат осигурени средства за обезщетения на 9000 педагози и 2900 души непедагогически персонал, които се очаква да напуснат системата тази година.

Няма да съкращаваме учители, посочиха от МОН в прессъобщение  и уточниха, че навършилите 61 г. могат да се възползват от възможността да се пенсионират или да напуснат по други причини.

При пенсиониране учителите получават до 10 брутни заплати обезщетение, а непедагогическият персонал - до 8.

През 2016 г. от системата са излезли около 12 000 учители и непедагогически персонал, посочват още от МОН и допълват, че въпреки това общият брой на работещите в системата е около 89 500. Когато придобият право на пенсия, голяма част от преподавателите се възползват от него, получават дължимите им обезщетения, след което остават да работят в системата, пишат от МОН.

По програмата се предвижда още закриване и/или сливане на училища там, където няма достатъчно деца. Това ще става при определени условия, които да не позволят закриване, ако училището е единствено за населеното място и най-близкото е на повече от 10 км разстояние.
Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Общество
30 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.