56% от зрелостниците не могли да познаят "Майце си" на матурата

Ивайло Анев 05 юни 2015 в 14:20 12795 6

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева (вдясно)

Разпознаване на откъс от „Майце си“ на Христо Ботев и два въпроса за правопис и пунктуация са затруднили най-много зрелостниците на задължителната матура по Български език и литература тази година.

Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН) днес. "Едва 43.5% са разпознали Ботевата творба", уточни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Статистиката на образователното министерство показва, че 52 000 зрелостници са се явили на държавните зрелостни изпити. Продължава тенденцията за намаляване на броя им - за сравнение през 2009 година те са били около 75 000.

От МОН съобщиха и притеснителна статистика за това, че през тази година на изпита по БЕЛ има по-голям процент двойки и по-малък процент шестици в сравнение с миналата година.

Двойките по всички предмети са почти 3400, а отличните оценки - 7057. 61 са пълните шестици, а слабите оценки на матурите тази година са общо 8162. Над 1667 зрелостници имат двойки и на двете матури.

Според статистиката на МОН средният брой точки за страната общо за изпитите по български език и литература и по избираем предмет е 61.77 или оценка 4.65.

„Резултатите са съизмерими с предишни години и няма драстични промени в успеваемостта на учениците, изключвайки регион Кърджали“, констатира Кастрева.

Средният успех в областта миналата година е бил 4.75, а тази година 4.05. Още по-фрапираща разлика има в средния успех в Ардино – 5,62 за 2014, а тази година – 3.67. От МОН обясниха разликата с това че става дума за различни випуски.

От избираемите предмети най-слаби оценки традиционно има по география и икономика и история и цивилизация, като се отчита увеличение на двойките спрямо предишни години", посочи зам.-министърът. Според нея причината за това е, че учениците подценяват учебното съдържание. В същото време се наблюдават по-добри резултати по английски, философски цикъл и физика и астрономия. Отличните оценки на изпитите по избираем предмет са 10 150.

Статистиката за тази година сочи още, че  с най-висок среден успех са профилираните гимназии, следвани от училищата по изкуства. С най-нисък са спортните. Според статистиката момичетата се справили по-добре от момчетата с матурата по БЕЛ – имат 4.52% среден успех срещу 4.01%. Традиционно най-нисък брой точки има по география и икономика и история и цивилизация, а най-висок – по чужди езици.

С най-висок резултат по БЕЛ са учениците от Американския колеж в София – среден успех 5.72, също толкова е средният успех в 91 НЕГ, следвани от 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ с 5.68. За втората избираема матура подреждането е „Мигел де Сервантес“, Американския колеж, СМГ, съответно 5.85, 5.83, 5.68 среден успех.

Резултатите по области показват най-високи оценки по български език и литература в София-град, Смолян и Варна, и най-ниски в Ямбол, Силистра и Разград.

От МОН увериха, че ще предложат още нови механизми за контрол и мониторинг и се обявиха за персонална отговорност на зрелостниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!