1740 искат пенсионирането на Божидар Димитров от НИМ

OFFNews 14 август 2015 в 09:29 7380 14

Божидар Димитров

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Божидар Димитров

1740 души са се включили в петицията с искане за пенсионирането на Божидар Димитров от директорския пост в Националния исторически музей към 9 ч. днес.

Петицията бе пусната вчера от професора по културна антропология в Софийския университет Ивайло Дичев. Искането за пенсионирането на 69-годишния Димитров (роден на 3 декември 1945 г.) е мотивирано по следния начин:

"Този човек:

- Обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици;

- Обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи;

- Обижда вярващите християни с езически измишльотини;

- Обижда публичния морал с гордостта си от това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, с конюнктурната смяна на политически убеждения, с грубиянското си поведение в медиите."

Наскоро Димитров обяви, че от кладенец в Голямата базилика в Плиска бликнала "чудотворна вода", после разказа пред медиите, че Ванга му била казала, че България ще се оправи, когато в Плиска бликне вода и накрая историкът заведе премиера и министри и лично поля главата на Бойко Борисов с въпросната "чудотворна вода". Въпреки призивите на Димитров, здравният министър Петър Москов все пак провери съдържанието на водата, която се оказа със завишено съдържание на нитрати и съвсем не чудодейна - тя по-скоро може да повлияе на стомашно-чревния тракт, предупреди МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!