17 застрашени костенурки са пуснати на свобода в природата

OFFNews 20 август 2015 в 12:53 3820 0

Тази седмица 17 костенурки от застрашения от изчезване вид Шипоопашати са били пуснати на свобода в защитената зона "Драгоман", община Костинброд.

Освобождаването е част от програма за възстановяване на популацията на този вид в защитената зона. Програмата се води от центъра за размножаване на сухоземни костенурки на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ в град Драгоман. Това е първото освобождаване на костенурки от този център в дивата природа.

Самата зона, в която са пуснати костенурките е под закрилата на "Натура 2000".

Пуснатите костенурки са намерени от граждани в различни части на София в паркове, градини, междублокови пространства или пътища. Намерените костенурки са адаптирани за живот в дивата природа между 1 и 3 години в Центъра за размножаване на сухоземни костенурки в гр. Драгоман в условия максимално близки до естествените. Хранени са с типична за дивата природа храна и са привиквани да се зазимяват по естествен път, следвайки природния ритъм.

17-те мъжки и женски шипоопашати костенурки били оставени за две седмици на новото място във временно адаптационно ограждение. Целта е била те да могат да привикнат към новото си местоживеене, а хранителната им диета се е състояла предимно от ябълки, джанки и др.

Сухоземните костенурки са защитени от закона, а в Червената книга на България са отбелязани с категория „застрашен от изчезване в природата вид”. Всяко вземане на костенурките от техните природни местообитания е строго забранено и се наказва от закона.

За съжаление повечето хора не са запознати с природозащитния статут на костенурките, а и в учебниците не го пише. Ето защо често се случва хората да намират костенурки на пътя и да ги вземат със себе си, за да ги „спасят”. Други ги прибират за домашни любимци. А все още се срещат и случаи на костенуркоядство. Всички тези дейности са забранени от закона!

Ако разберете за костенуркоядство или други подобни нарушения, сигнализирайте в полицията, местните горски служби или на зеления телефон на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ). Ако намерите костенурка на шосето, най-доброто, което може да направите, е да преместите животното отстрани на пътя, за да не бъде блъснато от преминаващите коли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови