15% увеличение оставя хуманитарните специалности на дъното по финансиране

Александра Маркарян 03 февруари 2017 в 14:53 4465 0

Държавната издръжка на хуманитарните специалности във висшите училища е увеличена с около 15% от началото на 2017 г., МОН няма намерение да ги закрива. Това заяви зам.-министърът на образованието проф. Иван Димов пред БНР днес по повод отворено писмо на учени хуманитаристи от средата на януари. Те пишат, че със стратегията за развитието на висшето образование за периода 2014-2020 "държавата абдикира от ангажимента си да финансира хуманитарните и социалните науки". "Те подлежат на поетапно закриване до 2020 г. чрез прогресивно намаляване на финансовите ресурси", пишат още учените.

Днес проф. Димов отрече МОН да има намерение да закрива хуманитарните специалности и обясни, че се случва точно обратното, като даде за пример увеличената субсидия.

Субсидията се определя, като базовият норматив за годишна издръжка на един студент (693 лева) се умножи по коефициент, различен в зависимост от групата специалности. С промени в постановлението за издръжката, обнародвани на 20 януари, държавата увеличи коефициента за хуманитарните науки от 1,60 на 1,85. Тоест за всеки записан в редовна форма в направленията „Социология, антропология и науки за културата“, „Филология“, „История и археология“, „Философия“, „Религия и теология“, „Психология“, „Социални дейности“, „Право“, „Обществени комуникации и информационни науки“ или „Политически науки“ държавните университети получават по 1282,05 лв. Преди влизането в сила на промените в постановлението издръжката беше 1108,80 лв. за студент на година.

Същите промени обаче оставят издръжката на хуманитарните специалности на дъното спрямо останалите. По-ниска е тя единствено за педагогическите специалности, където коефициентът от 1,05 се увеличи на 1,25.

Например коефициентът за математика, информатика, биологически, химически, физически науки, науки за земята, инженерните направления, архитектура е увеличен от 2,40 на 2,80.

За растениевъдство новият коефициент е 4,80 при 4,30 преди промените.

Коефициентът за спорт е 6,20, а за изобразителните изкуства - 5,30.

Военните училища и Академията на МВР получават издръжка, равна на базовия норматив, умножена по 7,81.

За медицина, стоматология и фармация коефициентът беше намален и новият е 8,50. За обучението на ветеринарни лекари университетите получават коефициент 6,50.

На върха по финансиране е направлението "Военно дело", където коефициентът се запази на 10,57.

Според проф. Димов "студентите от някои хуманитарни направления не се реализират добре. В „История и археология“ само 39,14% от завършилите прилагат в практиката си придобитото висше образование. В Социология – 35%. Това означава, че ако държавата плаща обучението на трима студенти, само един се реализира по специалността".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови