110 декара с болни дървета в Борисовата градина

OFFNews 07 септември 2016 в 19:23 9484 3

110 декара от изследвани 532,7 дка в Борисовата градина са с изсъхнали и болни дървета. Проучената територия на парка е в община Изгрев" - между "Цариградско шосе", "Драган Цанков", "Алея Яворов" и ул. "Незабравка". 

Инвентаризацията и експертната оценка на лесопарковата част е извършена от екип от Лесотехническия университет начело с доц. Илко Добричов. Според данните залесени в участъка са 434,1 декара, от тях над 152 са с иглолистни дървета, а над 280 дка с широколистни. Най-възрастните борове са на 120 години, средната възраст на липите, Планинския ясен, Червения дъб и т.н. е 98 години. 

Какви мерки трябва да се вземат е предмет на следващо проучване, което ще бъде готово до няколко месеца, обясниха специалистите. Те обаче са категорични, че човешката намеса е закъсняла с около 70 години. 

Десетките жители на Изгрев, дошли на обсъждането, обаче искаха да знаят дали на тази територия е предвидено изграждането на паркинг, каквито информации се появиха по-рано в социалните мрежи. Още преди старта на дискусията те коментираха, че "болните дървета ще се окажат на точно определено място", а след изсичането им там ще започне строеж. Болните дървета не са групирани, те са разпръснати на различни места, обясни за OFFNews доц. Явор Порязов.

Жител на района съобщи, че са заснели как "камиони с кюстендилски номера изнасят изсечени дървета, а според получените от работниците обяснения става дума за дърводобив". Подаден е сигнал в дирекция "Зелена система" на Столична община, откъдето поели ангажимент да информират прокуратурата. 

На обсъждането в присъствието на кмета Цветомир Жеков бяха и общинските съветници от групата на РБ Марта Георгиева и Стефан Марков, както и Иван Велков от Група 5. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12138

2

Окомер

07.09 2016 в 21:43

Състоянието на източната част на борисовата градина е трагично. Изсъхнали и паднали дървета, ужасна ниска растителност, отровен бръшлян, мирис на гнило.
Обсъждания на зелениплощи е като преговори между ИСИС и ортодоксални еврей.

17898

1

кикимора

07.09 2016 в 21:17

Под дървета става най хубав паркинг
 
X

Да помогнем на украинските деца!