Най-младата със сертификат от Microsoft почина

Борислав Белев 09 февруари 2012 в 16:15 2175 0

Арфа Карим Рандава
Арфа Карим Рандава

Трагичната смърт на 16-годишната гениална пакистанка Арфа Рандава шокира информационната индустрия. Тя е била най-младата с професионален сертификат от Microsoft, който е взела едва 9-годишна. Смъртта ѝ е настъпила след епилептичен припадък, 3-седмична кома и накрая - сърдечен удар.

Бил Гейтс е бил толкова впечатлен от момичето по време на връчването на сертификата ѝ, че я е поканил в щаб-квартирата на компанията. След визитата си в Microsoft Арфа е добила известна популярност в Пакистан, давайки интервюта за телевизии и вестници. През 2005 г. е била наградена със златния медал „Фатима Джинна“ в област наука и технологии. Получила е също младежката наградата „Салаам“ и наградата за „Гордост и отличия“ връчена от президента на държавата.

Тя е участвала и в популярната конференция TED (Tech-Ed Developers) на тема „Излез напред в играта“ в Барселона. Била е единствената пакистанка на събитието.

Когато Гейтс установил, че тя е в сериозна опасност той е наредил на собствените си лекари да намерят най-големите специалисти, които да направят всичко възможно за лечението ѝ. Създал е специална група от международни експерти, които били в постоянна връзка с лекарите ѝ чрез телефонна конференция. За нещастие те не са успели да направят нищо за Арфа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!