Кои са най-възрастните работещи хора на планетата

OFFNews 05 май 2017 в 12:44 5745 0

Снимка AP

Съпругът на британската кралица Елизабет II принц Филип обяви, че се оттегля от официалните си задължения, малко преди да навърши 96 години. 

По този повод Би Би Си събира на едно място няколко примера за хора, които толкова обичат работата си, че продължават да работят до преклонна възраст. 

Дейвид Гудъл, най-възрастният работещ учен на Австралия

Снимка: ABC

103-годишният Гудъл успя да се пребори за правото да продължи да идва на работа в сградата на Западноавстралийския университет "Едит Коуън" в Пърт. Д-р Гудъл получил нареждане да работи от дома си през 2017 г. заради притеснения за неговата безопасност, но по-късно от университета му намерили кабинет в сграда, която се намира по-близо до дома му. 

Д-р Гудъл, на когото се наложило преди това да се откаже от театъра, тъй като зрението му не му позволявало да шофира до репетициите, обяви, че е много благодарен на ръководството на университета, че са успели да му намерят кабинет.

"Все още смятам обаче, че акцентът върху безопасността ми не беше необходим", каза той пред австралийската национална телевизия ABC.

Д-р Гудъл, който в момента е почетен научен сътрудник в университета, е автор на над 100 научни статии в над 70-годишната си кариера. 

Антъни Манчинели, най-възрастният бръснар на света

106-годишният жител на щата Ню Йорк влезе официално в Книгата на рекордите на Гинес през 2012 г. 

Манчинели е бръснар от повече от 9 десетилетия и продължава да работи и до днес. 

"Не спирай. Ако си пенсионер и си стар за това, което правиш - прави нещо друго. Не се пенсионирай", каза Манчинели в интервю за WCBS 880.

Той все още си спомня за времето, в което е работил в бръснарница, в която бръснарите изпълнявали и някои болкоуспокояващи услуги и дори ще използват пиявици за лечение на високо кръвно налягане.

Баба Мастанама - YouTube-сензация от Индия

Каналът в YouTube - Country Foods, на 106-годишната жена има много почитатели. 

Тя създава вкусни традиционни индийски ястия, използвайки много прости готварски техники, които описва като "селски стил". 

Мастанама, която е от южния щат Андхра Прадеш, казва, че готвенето изобщо не е трудно и всеки може да се справи. 

Идеята да създаде свой канал дошла, след като нейния пра-правнук публикувал видео, в което тя готви с пресни продукти. 

Джак Бертран Уайнщайн, американски федерален съдия

Снимка: USCOURTS.GOV

95-годишният Уайнщайн, който работи в източната част на Ню Йорк, е пенсионер от 1993 г. За разлика от някои други съдии обаче, той продължава да работи.

Запитан през 2014 г. дали все още работи на пълен работен ден, той отговаря: "О, да. Натоварен съм толкова, колкото всеки активен съдия в този съд, така че ако ме питате колко дни работя седмично - 7 дни, ако ме питате колко дни работя в съда - 5 дни. Това е чудно вълнуваща работа. 

"Всяка сутрин, когато ставам, едва дочаквам да отида в съда. Има нови закони, нови факти, много различни хора, странни ситуации".

През Втората световна война той служи в американския флот, като се оттегля като лейтенант.

Шигеаки Хинохара - вероятно най-старият японски практикуващ лекар

Снимка: AFP

105-годишният мъж често е описван от колегите му като живо национално съкровище на Япония.

Д-р Хинохара ръководи пет фондации, освен че е президент на Международната болница "Св. Лука" в Токио.

Все още посещава болницата всеки ден и преглежда пациенти.

Неговият баща, християнски свещеник, му дал ценен съвет: "Трябва да имаш големи идеи и да ги осъществяваш със смелост. Идеите може да не бъдат постигнати докато си жив, но не забравяй да бъдеш авантюрист. Тогава ще ги осъществиш". 

Д-р Хинохара е автор на хиляди медицински статии и стотици книги.

Ман Каур - "чудо от Чандигар"

101-годишната индийка беше в центъра на вниманието в Окланд, Нова Зеландия, преди месец, след като спечели състезанието за 100 метра бягане на Световните мастърс игри.

Тя прекоси финиш линията за една минута 14 секунди на фона на аплодисментите на зрителите и грабна златото в нейната възрастова група - над 100 години, в която беше единствен състезател. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови