10 правила да лъжем така, че да ни вярват

Ваня Милева 28 декември 2014 в 00:09 39146 10

Снимка Liar Liar / Лъжльото (1997)

Как да различим лъжата от истината? И как да разберем, когато ни лъжат? Най-сигурният начин е да разберем стратегията на лъжеца срещу нас. 

Ето какви са съветите на водещи американски психолози как да лъжем така, че да ни вярват:

1. Вземете твърдо решение

Внимателно претеглете плюсовете и минусите и вземете окончателно решение, че ще лъжете. И повече не се колебайте. Лъжите лесно се разкриват заради вътрешните съмнения и угризения на излъчващия неувереност лъжец. Не изпитвайте повече вина, страх или колебание. Щом сте решили да лъжете - лъжете.

2. Преценете възможността за провал

Преди да излъжете, помислете какво ще се случи, ако се разбере истината и колко е вероятно това. Ако сте лъгали по този въпрос и ви се е разминало, значи може да опитате пак. Спомнете си, хващали ли са ви в лъжа хората, които имате намерение да излъжете сега? Има ли свидетели, които може да ви разобличат? И накрая, какво ще се случи, ако се разкрие истината. Например, ако имате двойка, помислете за какво ще ви накажат повече - за двойката или за това, че сте я скрили? Ако след преценката на всички обстоятелства, сте стигнали до извода, че е по-добре да излъжете, ами излъжете.

3. Лъжете само, когато си струва

Важно е да разберем защо въобще лъжем. Не забравяйте, че колкото по-рядко лъжете, толкова повече ще ви вярват.

Това означава, че не бива да си губите времето за дребни лъжи, а да запазите репутацията си на "честен" човек за времето, когато наистина ще ви потрябва. Тогава ефектът ще бъде по-силен и никой няма да се усъмни във вас. По принцип, ако лъжете, лъжете на едро.

4. Подгответе добре лъжата си

Да ви хванат в лъжа е най-лесно, когато разказвате историята си на "прима виста". Вероятността ви за успех се увеличава обаче, ако добре обмислите всички детайли и подробности предварително, без да е необходимо да измисляте нещо в момента. Ако вече сте лъгали по този въпрос, вторият път, когато представяте същата история, тя ще звучи много по-"достоверно", защото вече ще сте трениран.

Нещо повече, този път не създавате лъжата, използвайки части от мозъка, които отговарят за креативността, а си я припомняте - т.е. правите точно същото, както когато разказвате истинска история.

5. Говорете истини

Всеки знае, че най-трудно се определя, че нещо е лъжа, когато е смесено с истини. Колкото повече достоверни факти вмъкнете в историята си, толкова по-трудно ще ви хванат. Когато чува истини, слушателят задава малко въпроси. И колкото по-малко въпроси, толкова е по-трудно да се издадете.

6. Опознайте човека, когото ще лъжете

Към различните хора добрият лъжец трябва да има различен подход. Той трябва да вижда и усеща какво се случва в главата на човека, когото иска да излъже. Дали има пред себе си доверчив човек и в какво е склонен да повярва най-много? 

Способността да се открие появата на подозрение у слушателя позволява лъжецът да направи необходимите корекции и смяна на стратегията. Адаптирайте лъжите си според жертвата.

7. Контролирайте тялото и гласа си

Лъжецът често се издава не с думи, а с действия. Как трябва да се държим, за да ни повярват?

  1. Не гледайте блуждаещо надалече, но не гледайте и директно в очите събеседника си. Гледайте едновременно цялото му лице.
  2. Усмихвайте се. Учените твърдят, че когато говорят истината, хората често се усмихват.
  3. Контролирайте жестовете си. Всеки знае, че лъжецът се докосва по носа, ушите, почесва се несъзнателно, подръпва дрехата си.
  4. Контролирайте гласа си. Лъгането изисква концентрация на твърде много системи на тялото. Гласът ви става безцветен и монотонен, защото мозъкът ви е изтощен и несъзнателно изпуска контрола. Затова трябва съзнателно да се действа. Добавете малко цвят в гласа, повишавайте и понижавайте тона, променяйте ритъма - опитайте се да звучи разнообразно така, както бихте направили когато разказвате интересна и истинска история. 
  5. Размахвайте ръцете си, ако това поведение е типично за вас. Лъжецът често несъзнателно ограничава движенията си и израженията на лицето си. Ако искате да ви вярват - не се ограничавайте.
  6. Ако се усети облекчение в гласа ви, когато се промени обекта на разговора - ще ви разконспирират - това е знак, че лъжете.

8. Лъжете лаконично

Историята, която разказвате, трябва да бъде възможно най-кратка. Лъжците често се провалят, защото се оплитат в безкрайни истории с много подробности, защото са си ги намислили предварително. Важно е да се обмислят и най-малките подробности и детайли, но не трябва да се изсипе всичката информация, докато не ви попитат. В началото лъжата трябва да бъде възможно най-кратка.

9. Използвайте непроверими отговори

Не давайте за всичко конкретна информация. За предпочитане е да кажете "Аз, честно казано, не помня", отколкото една лъжа, дори и добре построена. Така не може да ви разобличат.

10. Започвайте с лъжата

Ако имате нужда да излъжете някой, направете го веднага. Не започвайте разговора отдалече, през други теми, надявайки се, че това ще ви помогне да съберете решителност. Това не помага. Първото, което трябва да кажете, е лъжата, докато събеседникът ви все още не ви е огледал и изучил добре, как използвате езика на тялото си, каква е интонацията ви. Първо лъжата, после истината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!