МС одобри поправките в Закона за горите, "Витоша ски" ще изчака парламента

Ивелина Петрова 28 декември 2011 в 16:44 1262 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

На последното си заседание за тази година министрите приеха промени в Закона за горите, които ще позволят на Витоша ски да заработи. Но докато новото изменение не мине през първо и второ четене в парламента, все още ски-сезон на Витоша няма да има. До тази крайна мярка се стигна заради Закона за горите, който беше приет през пролетта. Този закон според "Витоша ски" не позволява да бъдат пуснати ски пистите и лифтовете на Витоша. От ръководството на компанията заявиха, че не могат да изпълнят задълженията си да почистят лифтовете, защото нямат сервитутно право за тези терени.

В следствие на спорния казус в началото на този месец земеделското министерство подложи на съгласуване промени в закона позволяващи право на ползване на терена от "Витоша ски". Обсъждането обаче ще продължи до 30 декември.

С поправките в закона вече право да стопанисват съществуващи ски писти ще имат собствениците на прилежащите към тях лифтове и влекове. Освен това, с новите промени право на строеж върху имоти в горски територии - без промяна на предназначението на територията - вече ще се дава и за ски писти и лифтове. Такъв текст беше заложен в предишен вариант на Закона за горите, но отпадна поради опасенията на еколози, че ще се отрази негативно на природните паркове.

Според земеделския министър Мирослав Найденов Законът за горите има много рестрактивни мерки. По думите му чрез промените се дава възможност на туристическия бизнес да се съживи.

Пред OFFRoad Radio Петър Петров от съвета на директорите на "Витоша ски", коментира, че към този момент сезонът не може да започне, но е оптимистично настроен, че поправките в Закона за горите ще спомогнат съоръженията на Витоша да заработят през януари. Андрей Ковачев от „Сдружение за дива природа“ - Балкани, пък упрекна ръководството на "Витоша ски", като посочи, че Закона за горите не е причина ски сезонът на Витоша да не бъде открит.

Най-важното
Всички новини