Военните предават оградата на турската граница на МВР

OFFNews 21 юли 2014 в 16:33 4568 0

Оградата на границата с Турция

Снимка Министерство на отбраната

Последният метър от граничната ограда е положен на 9 юли, остават довършителни дейности.

Министерството на отбраната започна поетапното предаване на оградата на българо-турската граница на МВР.

Съоръжението е почти готово, като на 9 юли военните вдигнаха и последния метър от оградата. Остава да се довърши монтажът на някои елементи от съоръжението. 

От Военното ведомство съобщиха, че до момента на граничната полиция са сдадени 5 участъка от общо 23. Само за 21 юли е планирано сдаването на 7 участъка и пет портала, като до края на месеца поетапно ще бъдат сдадени и останалите готови участъци.

Военните ще се изтеглят напълно, като към момена на границата остават 3 мобилни групи със специализирана техника.

Оградата беше вдигната с решение на Министерски съвет от 1 януари тази година заради бежанската вълна. Съоръжението е с дължина 30 км - от пирамида 206 (село Лесово) до пирамида 268 (село Крайново).

Строежът на оградата не мина без скандал, след като стана ясно, че съоръжението ще излезе двойно по-скъпо от предвиденото. Проектът, който беше изготвен от експерти в МВР, беше предаден за изпълнение на Министерството на отбраната и от първоначално предвидените около 6 млн. лв. цената достигна почти 10 млн. лв. Заради съмнения в провеждането на процедурите по избор на доставчици на материали за оградата, Военното министерство направи проверка, при която не бяха открити виновни, въпреки че стана ясно, че договарянето на материали е станало без търг. 

В паралелна проверка, разпоредена от премиера Пламен Орешарски, също не бяха посочени виновници за оскъпяване на проекта, но бяха направени препоръки. Една от тях беше да се намери възможност за намаляване цената по сключените договори за доставка на материали. 

Строежът на оградата се ръководеше от шефа на Сухопътните войски ген.-майор Нейко Ненов, който на 5 май беше повишен в зам.-началник на отбраната. 

Първоначалните намерения на военния министър бяха оградата да бъде изградена до пролетта. 

Най-важното
Всички новини