Прокуратурата не смята да проверява твърденията на Цветан Василев

OFFNews 19 септември 2016 в 10:31 5872 1

Прокуратурата не смята да проверява твърденията на Цветан Василев

Снимка БГНЕС, архив

Прокуратурата няма намерение да проверява твърденията на банкера Цветан Василев заради неговото интервю за "Капитал". Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви пред "Дневник", че Софийската градска прокуратура се е запознала с изнесените от Василев данни е преценила, че няма основание да се самосезира и да започва проверка за истинността на информацията.

В интервюто си Василев заявява, че след 2009 г. в България има мафия на власт, която се опитва да печели от всичко, а нещата се решават от два клана - на депутата Делян Пеевски и на премиера Бойко Борисов. Василев коментира и темата за купуването на БТК. По думите му това, което се случва сега, е "класическа криминална кражба с участието на една руска държавна банка, толерирана от българската държава." Банкерът разяснява, че сега "Виваком" е под запора на комисията за конфискация (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество - КОНПИ, бел. ред.) и това било направено с цел, този който иска да придобие компанията, да отиде и да "целуне ръка на силните на деня, за да освободят блокадите." 

В петък президентът Росен Плевнелиев призова прокуратурата да провери дали Цветан Василев казва истината.

"Демократичната държава не се базира на силни лидери, а на силни институции. Ако България е демократична държава, сега е моментът и не българският държавен глава или българските политици да се упражняват по тази тема, или някои други удобно да мълчат, или някои други удобно да се захвърлят с този или онзи парцал. Прокуратурата да се захване, крайно време е, много време мина", каза държавният глава.

След интервюто на Василев последва реакция от депутата от ДПС Делян Пеевски, според когото интервюто и изнесените в него данни са част сценарий за политически натиск и опит за манипулация на обществото, "разработен в лабораторията на кръга „Капитал”. 

"Защо да вярваме на единия, а де на вярваме на другата страна?" Така вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира интервюто на банкера. Според нея, ако Василев има нещо, което иска да каже, може да го направи пред прокуратурата в България. "По такива казуси е добре да следиме фактите и да гледаме документите. Без всички доказателства, всичко е спекулация, която се хвърля наляво и надясно и мисля, че това е лоша атмосфера", коментира вътрешната министърка.

Най-важното
Всички новини