От минус 20 до плюс 15 градуса ни чакат през януари

OFFNews 02 януари 2015 в 16:43 11291 0

Най-ниските температури през януари ще достигат до между минус 15 градуса и минус 20 градуса. Най-високите температури пък ще са между 10 и 15 градуса. Това гласи прогнозата за януари на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитирана от sinoptik.bg.

Според метеоролозите през януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България, Черноморието и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3 градуса. 

Температурите през първото десетдневие на януари ще са по-ниски от обичайните. Ще бъде ветровито, и на места ще превалява сняг. 

През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки до обичайните за месеца. Към средата на периода валежите ще спрат, а в планинските райони ще има повече слънчеви часове. 

През третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. В началото на периода, към 23-25 януари и в края на месеца, ще има превалявания и понижения на температурите.

Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. От НИМХ съобщават, че може да се очаква зима 2014/2015 да е подобна на зима 2013/2014 по средни сезонни температури, но ще е с повече валежи. 

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. Тогава е измерен абсолютният минимум за страната - минус 38,3 градуса в Трън през 1947 г. През първия месец от година е имало и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Най-важното
Всички новини