Даниел Вълчев: Проблемът с вота от Турция може да бъде решен чрез двойното гражданство

OFFNews 13 април 2017 в 10:58 7618 3

Даниел Вълчев

Ние нямаме проблем с гласуването в чужбина по принцип. Имаме проблем с гласуването в Турция. 

Това коментира Даниел Вълчев, професор по право и бивш министър на образованието, във връзка с въпроса за уседналостта при гласуване в интервю за БНР.

По думите му проблемът идва от това, че понякога изглежда, че вотът от Турция е организиран и подменя свободния избор. По думите му съществува две решения. Първият вариант е уседналостта, а вторият е да се реши въпросът с двойното гражданство. Според него темата за двойното гражданство е по-важна. Той припомни, че то е било въведено в началото на демокрацията заради многото политически емигранти. По този начин те са били поканени да се завърнат в страната. "В момента двойното гражданство не дава никаква добра перспектива на българската държава в тази област", смята юристът. Според него на хората с двойно гражданство може да бъде даден разумен срок да направят своя избор.

Въпросът с вота в Турция може да се реши, ако избори бъдат провеждани само в дипломатическите ни представителства там - консулства и посолство, т.е. там, където е българска територия, каза още Даниел Вълчев. Друга възможност е да има "мек образователен ценз" - както например при вота от 26 март 2017 г., когато гласоподавателите в чужбина попълваха декларации пред член от избирателната комисия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

13.04 2017 в 12:08

Рядко съм съгласен с ДВ , но тука май е прав. А за образователния ценз, то това би трябвало да е напълно логично, ако не можеш да си прочетеш данните от книжката, нямаш право да караш, ако не можеш да си прочетеш бюлетината също. Не виждам какъв е проблема. Така ромите ще се хванат да се образоват малко, че 20 лв и 2 кебапчета на всеки 2,5-3 години си е бая пара...

12165

1

meta11

13.04 2017 в 12:03

Кумчо Вълчев е прав, проблемът е с "понякога изглеждащия" организиран вот от турция, но решението за мек образователен ценз е твърде гейско. По лесно е просто да се прекратят регистрациите на турското крило на ДС (ДПС) и на партията на местан, които са противоконституционни.