Чавушоглу: ЕС се разпада, няма никакво съмнение

До края на живота ни може да не се роди лидер като Ердоган, заяви турският външен министър

OFFNews 14 март 2017 в 20:51 12048 13

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви днес в Одрин, че ЕС се разпада и че няма никакво съмнение в това, предаде БГНЕС.

„Ситуацията, в която изпадна Европа, действително ни дава основание за загриженост. Постепенно тя се търкаля към пропастта и се връща назад към времето отпреди Втората световна война. Европейският съюз се разпада и върви стремително към своя край“, заяви Чавушоглу пред съпартийците си в Одрин по повод последните събития, довели до дипломатическа криза и политически санкции спрямо Холандия.

Според него "в процеса на очевидния разпад" отделни страни взаимно се подкрепяли.

"Защо казват не, кой казва не на Турция и какъв е проблемът му, защо вземат страна по отношение на референдума ни, това ще разкажем в детайли. Ние никога не сме изразявали позиция за избори в европейските държави, те защо си позволяват сега да показват пристрастия? Те виждат пътя, по който Турция ще поеме при въвеждането на новата система на управление. Те се стъписват и пред големите проекти, които изграждаме. Ние сме наясно, че в момента Европа е болна“, посочи външният министър.

Той изрази недоумение от факта, че Холандия си позволи да отмени визитата му. Според него през последните 5-7 години се отбелязва най-чувствителното пропадане на Европа, в която центристките партии се приближават до расистките, което се дължи на стремежа им да си върнат изгубените гласове, а тези нагласи в момента са особено ярки в предизборната им ситуация.

Чавушоглу посочи, че след инцидента с турската министърка в Ротердам редица чуждестранни политици се обаждали по телефона с признанието, че се срамуват, но после публично декларирали подкрепата си за Холандия.

„Знаете ли защо? От страх. Страхът от Турция ги кара да ни игнорират, страхът от разпада на ЕС ги прави солидарни. И аз имам какво да им кажа – няма полза от страха, но тогава защо изобщо бе създаден ЕС? Уж за обединение в един съюз, уж за общи икономически интереси. Сега обаче всичко това си отива. Аллах да ги пази, но бъдещето на Европа никак не е оптимистично, напротив, буди тревога“, подчерта Чавушоглу.

От изявата му има и други забележителни цитати:

 „Ето, Ангела Меркел се кандидатира за 5-и път. Но нашата система предвижда не повече от 2 мандата, къде е диктатурата? Диктатор ли е избраният с гласовете на 50+1 процента? Погледнете преживяното през последните 15 години, къде щеше да бъде Турция, ако го нямаше Реджеп Тайип Ердоган, ако Партията на справедливостта и развитието не управляваше самостоятелно, само си представете това. Но то не може да продължава безкрайно, а до края на живота ни може и да не се роди лидер като Ердоган. Точно заради това тази система трябва да бъде укрепена.“

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

12

Новак

15.03 2017 в 06:33

Ако ЕС се разпадне то ще е следствие не на страх от външни сили, а от това, че европейците си позволихме лукса да докараме на власт глупави, ограничени, нарцистични тарикати - примери бол - като почнем с Боцко (не че това е голям лидер, де) , във Франция Саркози и Оланд, в Германия Шрьодер и донякъде Меркел (с имигрантите) , в кралството някой да се е запомнил след Тачър?, та стигнем до дебелогъзите сиви чиновници в Брюксел. Всички те създадоха една тежка, бюрократична машина, която отвори портите за завоевателите от Изтока. Затова и тези племена сега са нагли и се чувстват над законите в Европа. Май Историята понякога се повтаря не като фарс, а като трагедия. Та това, което османците не можаха да направят през 16-17 век могат да направят 4-5 века по-късно защото сега Европа няма Ян Собиески.

12359

11

kibrito

15.03 2017 в 05:32

Басните на Лафонтен в турски варкянт - "Като не стигнала гроздето, лисицата казала, че е кисело"

26179

4

ELPIDA

14.03 2017 в 21:16

"...а до края на живота ни може и да не се роди лидер като Ердоган."
Е тоя като е зомбиран ние не сме.
И в ХХI век да си подвластен на култовщина, фетишизъм си е чиста проба атавизъм.