Учените откриха нов инкубатор за звезди

ОFFNews 10 януари 2015 в 17:26 2188 0

Снимка MPG/ESO

Астрономите са открили молекулярен облак в съзвездието Змия, закриващ от погледа ни хиляди звезди от фоновото небе. Такива облаци са "инкубатори" на бъдущи звезди. Облакът изглежда като "празнота" в нощното небе и е на 700 светлинни години разстояние от Земята, съобщи сайтът на Европейската космическа обсерватория (ESO).

Космическият обект получи номер LDN 483 в каталога на мъглявините Линдс. Учените са установили наличието на т.н. протозвезди вътре в облака.

Бъдещите слънца са топки от газ и прах, които се концентрират, благодарение на гравитацията. Такава протозвезда е все още много студена, температурата й е около –250 градуса по Целзий, но все пак във формиращото се ядро на тази звезда вече започва постепенно да се покачват температурата и налягането. Началният етап на раждането на звездите отнема няколко хиляди години - един много кратък период от време в сравнение с жизнения им цикъл.

Черното петно ​​в звездното небе ще остане още дълго. Милиони години ще са необходими, докато окончателно се формират слънцата и тъмната мъглявина стане по-тънка и по-прозрачна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови