Нобел и за учените, разработили флуоресцентната микроскопия

OFFNews 08 октомври 2014 в 14:16 2927 0

Нобеловият медал.
Нобеловият медал.

Американците Ерик Бецик и Уилям Мьорнер и немецът Щефан Хел получиха тазгодишната Нобелова награда за химия, благодарение на разработката си на флуоресцентна микроскопия със свръхвисока разделителна способност.

Благодарение на тримата учени оптичните микроскопи стават наноскопи и позволяват да бъде изучен строежът на много малки обекти, например на биологичните молекули, което е много важно за създаването на нови лекарства.

Нобеловата награда за химия и сумата от 8 милиона шведски крони ще бъдат връчени на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел.

Вчера стана ясно, че японците Исаму Акасаки и Хироши Амано, както и роденият в Япония американски гражданин Шуджи Накамура си поделят Нобеловата награда за физика. Отличието се присъжда на тримата учени за изобретяването на сините светодиоди.

В понеделник беше отсъдена Нобеловата награда за медицина на Джон О'Кийф, Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер за това, че са открили клетки, които създават позиционираща система, „вътрешен GPS” в мозъка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови