НАСА откри подобие на Земята на 600 светлинни години от нас

OFFNews 06 декември 2011 в 20:42 2953 0

Екип на обсерваторията „Кеплер“ към НАСА откри подобна на Земята планета, намираща се на 600 светлинни години от нас. Според учените орбитата на планетата, наречена „Кеплер 22б“, е на място, където тя поддържа средна температура 22°C градуса и позволява наличието на важната за възникването на живот вода.

Екипът, начело с Уилиам Боруцки, е ползвал фотометрични данни от обсерваторията „Кеплер“,която следи 155 000 звезди. За да бъде открита планета на голяма дистанция, телескопът следи за дребни изменения на светлинността на звездата на равни периоди.

Звездата, около която се върти „22б“, се намира в посока съзвездията Лебед и Лира. Тя е клас G5, което я прави малко по-дребна от нашето Слънце, като същевременно е 25% по-бледа от него. Затова пък „22б“ е 15% по-близо до звездата си, отколкото сме ние до Слънцето. Именно това позволява средната температура на планетата да е около 22°C градуса.

Размерът на новооткритата „22б“ е 2,4 пъти размера на Земята, а за масата учените предполагат не повече от 36 пъти по-голяма. Поради размерите си тя е класифицирана като „Суперземя“. „22б“ се завърта около орбитата си за 290 дни.

Според екипа в НАСА всички тези данни сочат, че планетата може да поддържа живот. Когато преминаха на тази тема, учените припомниха, че вече са открити голям брой подобни на Земята тела – 17 планети и 30 луни. Двете най-обещаващи такива са „Глийзе 581д“ и „ХД 85512б“.

Експертите се надяват тези данни да подтикнат финансиране, позволяващо създаването на мощен телескоп, чиято роля е да гледа направо към самите планети, търсейки живот на тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови