Гала притеснена за свободата на словото заради сигнала срещу "На кафе"

Наука OFFNews 09 януари 2017 в 16:19 7580 8

Гала притеснена за свободата на словото заради сигнала срещу

Телевизионната водеща Гала от "На кафе" изрази притеснение за свободата на словото у нас заради недоволството на нейни зрители от здравните съвети, които се дават в предаването. Вчера в предаването "Комбина" по Нова телевизия Гала изказа позицията си за кампанията срещу опасните за здравето съвети, които дава в собственото си предаване.

Тя сподели, че й е "смешно", че някакъв "човечец" се е заял с нея и тъжно, че СЕМ се е обърнал за мнение именно към Министерството на здравеопазването, които, според нея, няма да оценят алтернативните методи, които тя промотира.

Ето какво сподели в "Комбина" водещата на "На кафе" относно кампанията срещу здравните съвети в предаването й:

"Можеше да се посмеем, ако ти кажа че това е просто едно писмо на наш зрител, който не е харесал предаване, събрал е други наши предавания, които не харесва. Смешното е, че същото това писмо без никаква промяна е препратено още от около 40-50 анонимни други наши зрители. До тук е смешно. Тъжното обаче е, че СЕМ, те са длъжни, разбира се, да проверят сигналите, не се произнасят по казуса, а търсят мнението на Министерството на здравеопазването."

"Става въпрос за здравно предаване в което говорихме за един хранителен протокол ГАПС, много е популярен по света, с изключителен ефект и резултат при имунологични, неврологични, чревни проблеми, невероятно нещо. При което ние поканихме специалист, доктор Макбрайт ( д-р Наташа Кампбел-Макбрайд) да говори за прословутата диета ГАПС. В този разговор тя говори за пастьоризираното и непастьоризираното мляко, срещу което избухва този наш зрител, съответно за още наши предавания. Това включва предаването и за уринотерапията, което сме правили и още много други предавания. Тук обаче тъжното не е това, което този човечец и другите анонимни сигнали твърдят" - пояснява водещата.

Гала е огорчена, че Съветът за електронни медии е избрал за арбитър в спора Министерството на здравеопазването:

Тъжното е, че СЕМ търсят мнението на Министерството на здравеопазването. Това е официалното мнение, официалната позиция, няма как да кажат, да се произнесат положително за един различен холистичен вариант на лечение. И на нас ни се отнема правото като журналисти, като съвременно предаване да представим различни гледни точки, да представим различна позиция, различно мнение. Тук става въпрос за думата на лекар срещу лекар, защото ние каним специалисти, лекари, професори.

Водещата изрази позицията си как трябва да се представя информация и че функцията на един журналист е да представя алтернативни гледни точки:

Това трябва да е подход на всеки журналист. Иначе какво правим - представяме статуквото, официалната гледна точка? Това ли е всъщност журналистиката?

И някой ще ти каже: ти не можеш да правиш това нещо?! Защо и откъде накъде?

"Ние сме правили не едно и две такива предавания. Официалната медицина много трудно приема една истина за своя. Минава много време, понякога икономически причини са намесени, всевъзможни неща, докато това се случи. Много често се случва. Така е с рака на белия дроб. В началото твърдят, че няма нищо общо пушенето с рака на белия дроб, само холистиците го казват, а сега вече е факт. Ние самите сме правили предавания, които в последствие се оказват истина и за официалната медицина. За пробиотиците говорихме само ние. Специалистите ни гледаха скептично и с усмивка. Днес няма официален медик, който да не предписва пробиотици" - изтъкна водещата на "На кафе" Гала.

В началото на декември докторантът по микробиология Йордан Стефанов на сайта си Наука и критично мислене призова за кампания за сигнализиране до столична РЗИ, СЕМ и ръководството на Нова телевизия за опасната за здравето на хората практика в предаването "На кафе". Многобройните сигнали на недоволни зрители предизвика реакцията на СЕМ и Съветът е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването с молба за експертно мнение относно съдържанието на излъченото предаване "На кафе" с участието на д-р Наташа Кембъл - Макбрайд. (Въпросната Кембъл-Макбрайд препоръчва да се пие сурово непастьоризирано мляко за лечение на състояния от шизофрения и аутизъм до рак на червата).

Още по темата четете в Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9010

8

Теди

24.01 2017 в 13:59

Вечната Гала... Как пък не се научи да се държи по-естествено. Парцали, финтифлюшки, грим - на това ли разчита в предаването си? Сега пък и урина. Нова трябва да сменя водещите си, като им падне рейтингът. Трябва свежа кръв и нови идеи.

14048

7

voododoll

10.01 2017 в 09:53

Това предаване застрашава човешкото здраве и живот...
Същото предаване дето твърдеше че чесъна лекува терминални стадий на рак...
Предаване дето твърди че е полезно да се пие мляко кажи речи направо от вимето на кравата...
Авторите на това предаване са за затвор!

12005

4

Ivan Bikov

09.01 2017 в 18:56

Жива да не бях