Човек-козел и Фолксваген с Антинобелови награди за 2016 (видео)

Наука ОFFNews 23 септември 2016 в 11:50 6707 3

Носителят на Антинобелова награда Томас Туейтес (Thomas Thwaites) е живял в Алпите като коза в продължение на три дни със специални протези, изработени така че да може да ходи като животно.

Вчера вечерта се състоя церемонията по раздаването на Антинобеловите награди Ig-Nobel Prize за 2016 г.

За 26-та година тези пародийни награди за наука се раздават от Харвардския университет за "да ви накарат да се смеете, а след това да се замислите".

Под прицела на хартиени самолетчета в местния театър Сандърс всеки победител получи чек от 10 000 000 000 000 зимбабвийски долара, който заради хиперинфлацията преди 7 години не е особено много. Наградата е символ, че много от проучванията тази година са също толкова измамни и смешни.

Наградата на химия се дава на концерна "Фолксваген", която едва ли ще зарадва компанията. Това е така, защото е наградена "за решаване на проблема с прекомерните емисии на замърсяване от автомобилите си", но с устройство, което автоматично произвежда по-малко емисии, когато се тества колата, обясни Марк Ейбрахамс (Marc Abrahams), редактор в комитета за Антинобеловите награди.

Награда за работата на човешкото възприятие получават японските учени Ацуки Хигашяма (Atsuki Higashiyama) и Кохей Адачи (Kohei Adachi), които са разбрали, че ако погледнем нещата с главата надолу между краката си, те изглеждат по-близо.

Антинобелова награда за възпроизвеждане получи биологът Ахмед Шафик (Ahmed Shafik) за проучване на последиците от носенето на гащи от полиестер, памук или вълна върху сексуалния живот на плъхове и за провеждането на подобни тестове с мъже. Той е установил, че гащите, изработени от полиестер са добър контрацептив.

Носители на наградата по биология са двама: Чарлз Фостър (Charles Foster) и Томас Туейтес (Thomas Thwaites). Първият е награден за опита си да се вживее в ролята на язовец, видра, лисица и елен, а вторият - за това, че е живял в Алпите като коза в продължение на три дни със специални протези, изработени така че да може да ходи като животно.

За останалите лауреати на тази не толкова престижна награда може да научите в Наука ОFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови