Res XXXI: “Поркуратура”

Ивайло Цветков 12 януари 2017 в 08:25 25986 0

Русоистко допускане: първият признак на интелигентност в работещата държава е оценка на рисковете в бъдеще и последователност от действия за предотвратяване на нещастията – от локалните като Хитрино и “снега”, до общите като европейската посока или инвестицията в образование. От грижата за релсите през грижата за децата (20-plus млрд. дълг, anyone?) до националния и рационален “das Ich”. Ако имаше класация за най-глупавите държави, в чието дъно е някоя като Естония, ние сме up there with the “bestest ones” – да кажем, малко преди Чад и малко след бившия Заир.

***

Шишковците, най-вероятно, ще финансират Москов и РБ-2 – като част от своеобразната и сякаш вердюнска “guerre totale” срещу Христо Иванов и Радан Кънев. А Христо и Радан са единствените agents of change.

***

Проблемът (отвъд видимите резултати на гербаджийските чудовищни кражби в комбина с другите двама шишковци): тези, начело с Еднокнижния, който винаги е разчитал на голо braggadocio (а не на политическа експертност), изяждат и бъдещето на децата ви, след като отдавна изядоха настоящето.

***

В момента текат бесни “сондажи” покрай служебното на Радев. Единственият му шанс да се заяви като независим е с премиер тип homo novus, а не някой като Герджиков, който носи корупционното родилно петно на НДСВ. НДСВ, които – да ви припомня – сглобиха франкенщайновите чудовища Пеевски и Борисов (70 парчета ДС, 30 парчета ДПС). Да не говорим, че към “остатъчното НДСВ” (Велчеви, Паси etc.) все още тече финансово ручейче от модела #КОИ.

***

Да, забравили сте: тъкмо НДСВ създадоха Бай fucking Хуй/Ганьо de nos jours, с целия му непомерен “думхайт” (по Айнщайн). Всяка вечер гледате този техен “проект” по телевизията.

***
Радев има един-единствен шанс да остане в историята, поне засега – да съчлени служебен кабинет, който да разкости съдебно сегашното управление. Включително да смени пеевските хомункулуси начело на ДАНС, финансовото разузнаване, НАП и т.н. И да инициира разследвания на всякакви като Московски, рубенсовата Лили, екологията и навсякъде, където се раздадоха чудовищни пари на общите фирми на Еднокнижния и Най-шишкото. Под благия поглед на третия поркообразен.

***

Накратко, Радев е изправен пред историческа свръхзадача. Да разбута статуквото на разпределените сектори – с експерти и дори, ако трябва, с неопетнени военни. Защото във всички служби има свестни, които по даден политически знак чакат да му съдействат.

***

А може и друго – да се конформизира и да бъде вторият президент след Първанов, изначално пленен от мафията (в случая - ГЕРБ-БСП-ДПС), а “жените” му да се превърнат в новите Моники.

***

По повод на плебса: мисля си за философски излаз, ден след ден, но се блъскам като муха в прозорец в липсата на прост конструктивизъм в манталитета, и сякаш от името на всички мислители преди мен си казвам, for an entity to be genuinely happy and functional, it must first truly want to exist.

***

В кого всъщност се блъскам, извън философските интрикации? Не толкова в Еднокнижния, Опасно дебелия и третия дебел с тройната гуша, а с онази необразована и нетрудова прослойка, която у нас се преплита с ниската средна класа, и която живее заради безплатните или нископлатени удоволствия - без мисъл и отговорност за последствията от своите действия или бездействия. Тази пасивна прослойка – в дългосрочен план - е далеч по-опасна от циганите, защото е по-силно податлива на всякакъв популизъм.

***

Неукият е най-лесно манипулируем, защото той няма понятие от контекст. Помислете върху това.

***

“Обаче едно е нужно преди всичко: пречистване на българския живот.” Гео Милев, този credo quia absurdum немски модернист.

***

А може би Явката ДЛГ знае по-добре от мен, без излишни обфускации: “Странно е, че можем да се взираме в безкрая/И в тези вечно потъващи мрачни бездни/И навярно истината може тежко да ни смае,/но карай - дълбоките ми мисли са безполезни.”

***

Еднокнижния владее само реално едно действие – да гепи (единственото комплицирано при него са схемите), и само едно поддействие, присъщо на das Id – да очаква харесване при всички обстоятелства. Понякога нещо в мен дори го съжалява. Но само за миг.

***

Радев и КТБ: веднага новият финансов министър да смени синдиците на КОЙ и да спре продължаващото заграбване. Т.е. Радев сега има цялата възможност на света да “влезе с бутонките” на модела – да освети взаимовръзките, и дори да принуди Цацаров ПОНЕ да върне архива за КТБ (след като вече трета година просто отлежава при него).

***

Кой бърза тъй късно през дъжд и мрак? И колко “десни” и всякакви нови политически проекти? Един метапроблем: опасявам се, че “средният българин” мрази политици, които го карат да работи – обича си “сънливата азиатска бездеятелност” (по Каравелов) и, в наши дни, да папка от държавата: малко, ама сигурно. Отвръщането от Костов от 15 години насам не е само пропаганда, а същностно неразбиране – защото той настояваше всички да работят. Затова е вечно “виновен” – с всичките подозрения към него (тук aide-memoire). И си остава единственият, който настояваше, че българите трябва да си изработят онова, което Камю нарича “мъничкото щастие”.

***

Аз тайно харесвам и забравения Аркезилай, защото всеки ден имам рефлекса да “преподавам” на всички наоколо – той умишлено не поддържа никаква теза, но с фашистка готовност отхвърля всяка, изложена от някой от околните. Защо? Защото най-доброто преподаване е чрез отрицанието. Теорията на провала учи всички далеч по-добре от теорията на успеха. Помислете и над това.

***

Най-големите клоуни са РБ-2 – особено след последното харчене в 12 без 5, след президентските избори. Те бяха истинско “Виши” (особено когато Еднокнижния ги нарита на килимчето), но вече приличат на френските курви по леглата на агресора, “collaboration horizontale”. Помните онази снимка на Роберт Капа – но следващите tondeurs няма да им бръснат главите, а просто няма да гласуват за тях.

***

20 години от 10-ти януари 1997. И въпрос: как е възможно след две десетилетия да обсъждаме спокойно връщането на БСП на власт? С хора като Румен Гечев, овчаровци et al? Това дори не е обикновено безсрамие, не е италианското spudoratezza (или дори руското “притон”). Това е просто свинщина - обикновена, българска свинщина, невиждана и невъзможна никъде другаде в Източна Европа.

***

По този повод турците трябва да бъдат чути – те казват, zurnanın zırt dediği yer. Т.е., най-общо, в един момент пищенето на зурната става нетърпимо.

***

Q: възможно ли е чисто нови оръжейни търговци (уж американски) да са искали да получат (от Борисов и Пеевски) парче от баницата на държавното ни оръжейно производство за Сирия? Възможно ли е Борисов да е толкова тъп и алчен?

***

“Поркуратура”. Ако позволите тази лингвистична шега.

***

Най-медийният шишко от тримата отчаяно се опитва да се продаде като “спасител”, в дебело яке от Шампионската на “Реал Мадрид”– а крие факта, че трагедията в Хитрино е вследствие на гербаджийското мафиотско толериране на определени банкери/олигарси. Еднокнижния буквално взима от тях, да не се лъжем. И търси всякакви начини да остане, щот БСП-ДПС са озверели от институционализиран “глад”.

***

Всичко в ГЕРБ е “infomercial-level acting”. Carpe diem-тактика, т.е. нищо и половина. И това ви го казва carpe-noctem тип мислител, който е обречен да прави разлика между Фасбендер и Фасбиндер. Колегата Парменид ще се окаже прав.

***

Хайде и на български: тупанът трябва да се скрие от телевизора, ма отде толко акъл у един тупан. Щот евтините му трикове за “раята” вече не работят – извинете ме за заземения наратив. Да се надяваме, че вече е взето “мета-решение” за него отвън – и скоро ще ни отърват от този измамен “херос” на еднопластовата българска реалност.

***

“Херос” не се родее с “герой”.

***

Няколко въпроса. Готови ли сте да замените слабата утеха при ГЕРБ с агенти на промяната? Т.е. “cold comfort for change”, като в онзи велик стих на Уотърс?

***

Или, lest it be forgotten, ще гласувате за другите борисови съглашателски тъпанари от псевдо-патриотския блок, които дъхтят на киселичко (ако използваме израза на Алеко)?

***

Възможно ли е армията от фелационисти на ГЕРБ – особено в администрацията – да виждат нов устен хоризонт?

***

А септичните медии да залязват, защото дори интернет-плебсът почва да се светва, че са платени от шишковците и вече не служат за нищо? Мозъкът е лаком за глюкоза. Задълбоченото мислене изразходва повече калории – защото изисква повече концентрация и преценка, отколкото опростените и лесни заключения.

***

Възможно ли е да има наистина нов десен проект, който да не е на “шестици и седмици” (ако позволите), и да се е отърсил от предходните “тежести” на дясното? И - най-вече - да не се лута идеологически някъде в ляво-либералното, а да бъде наистина нов десен?

***

Онзи трагически край на Конрад/Копола вече трябва да звучи така: “Ленивият ум, ленивият ум”.

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови