От Реформаторския блок зависи посоката, в която България ще поеме

Даниел Смилов 25 август 2014 в 20:54 16728 34

Даниел Смилов

Снимка Васил Гарнизов

Даниел Смилов

Да си лидер означава, че ще казваш неща, които не всички ще харесат. Важното е казаното да е вярно, както и да е казано с уважение към мнението на другия.

Ситуацията към момента изглежда следната и тя съвпада с оценката на Кънев:
- Възможност за значително мнозинство в център-дясно;
- Сериозен ръст на Реформаторския блок, което го поставя в добра позиция да преговаря за евентуална коалиция с ГЕРБ. Не е задължително тя да се състои, но би било безотговорно да не се направи опит за съставянето й;
- Свиване на БСП до партия на възрастните хора в малките градове и селата;
- Срив на ББЦ;
- По-малка относителна тежест на ДПС поради най-вероятно висока избирателна активност (около 60%).

В подобна ситуация след изборите:
1) РБ ще може да участва в управлението на страната;

2) Най-вероятно без РБ няма да може да бъде съставено дясно-центристко правителство, тъй като резултатът на ГЕРБ едва ли ще гарантира 121 гласа. Тъй че от РБ ще зависи посоката, която страната ще поеме, в една значителна степен.

Много е важно избирателите на РБ да са наясно с тази отговорност. Това е сериозна отговорност, защото наистина имаме криза на управляемост. Ако твърдиш, че имаш добри идеи за управление, длъжен си да опиташ да ги приложиш. След един или два мандата може да бъде късно - и за теб, и за страната. Всичко това не означава автоматично коалиране с ГЕРБ. Напротив: означава тежък разговор за ценности, политики и хора. Дори да се стигне до съгласие след един такъв разговор, то ще е на база на някакъв компромис - едва ли всички ще са доволни. Това е нормалното: въпросът е този компромис да е смислен и принципен. Да е по-скоро за хора, отколкото за ценности и политики.

Радан Кънев и ръководството на РБ имат нужда от мандат - ясен и категоричен - ДА ВОДЯТ ТОЗИ РАЗГОВОР. Този мандат означава да няма истерии от една или друга група симпатизанти на РБ във всеки момент,когато стане дума за него. Да няма и натиск за поставяне на такива условия, които да го обезсмислят изначално или да го превърнат в грозна препирня за постове и облаги. РБ и тук има шанс да бъде иноватор, да настоява за нова, диалогична, но твърда и ясна процедура за формиране на коалиционно управление с детайлно и точно разписани ангажименти: сектор по сектор, политика по политика.

До голяма степен този разговор ще определи и бъдещето на РБ. И коалиционното управление, и оставането в опозиция крият сериозни рискове за Блока - както и своите шансове. Каквото и решение в крайна сметка да вземе ръководството, то трябва да е доброто решение не само за партията РБ, но и за страната като цяло. Това са решенията, които раждат политическите лидери, независимо от апаратните маневри и вътрешно-политическите надигравания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!