Либерализмът е виновен...ама друг път

Владимир Каролев 02 ноември 2012 в 08:03 12629 91

Владимир Каролев
Владимир Каролев

 

Айн Ранд, Лудвиг фон Мизес, Фридрих Хайек и техните последователи са виновни за световната финансова криза през 2008 година и последвалата икономическа криза в голяма част от света. А пък Симеон Сакскобурготски е виновен за кризата в България, защото не само намали сериозно всички преки данъци, докато беше премиер, но и убеди БСП да въведат нисък плосък данък, от което Маркс, Енгелс и Ленин са се обърнали в гробовете си. А Валери Найденов „изчисли” и публикува в "24 часа", че ако нямало плосък данък, растежът щял да бъде 1-2% повече годишно. Как го изчисли ли? Не знам. Питайте го него. Като виден соцжурналист все ще измисли нещо.

От няколко години насам наблюдавам как социалисти и всякакви хора с  предимно леви (в България - БСП и всякакви соцдемократи) или крайно-десни и популистично-националистически идеологии (в България - АТАКА, ВМРО, РЗС, Лидер) идеологии обвиняват либертарианството за банковия срив през 2008 година и последвалата икономическа  криза, която за България още не е отминала. Тук някъде вече може би очаквате да започна да ви изреждам безкраен низ от философски аргументи защо либертарианството не е виновно, а лошата държава не си е свършила работата. Всъщност, нека го оставим за друг път. Да приемем, че социалистите и десните популисти наистина са прави и либертарианството е виновно за тази криза. По силата на логиката какво следва от това? Капитализмът от този род не работи, време е да се върнем към добрата стара социална държава.

Извинявам се, но само аз ли виждам СЛОНА  в стаята? Точно тази „социална” държава доведе до избухването на европейската дългова криза през 2009 година! И точно тази дългова  криза е причината за продължаващите икономически затруднения в много страни в Европа вече 4 години, а не банковата криза в САЩ. И да, точно тази дългова криза няма изгледи да свърши през следващите 5 години, защото в повечето страни бива лекувана с още повече социализъм. Гърците били стегнали коланите от 2009 година и затова имали проблеми, казва даже шефката на МВФ, французойката Лагард. Да, да, ама не! В най-добрата предкризисна година, 2008, държавните разходи в Гърция са 118 милиарда евро (50.6% от БВП), през 2010-а са 114 милиарда евро (51,5% от  БВП), а през 2011 година - 108 милиарда евро (51.8% от БВП). Ако това незначително намаление е стягане на коланите, тогава Христо Стоичков е професор по английска филология.

Банковата криза в САЩ премина за няколко месеца, а продължаващите затруднения в имотния пазар в САЩ са си предимно техни, както и на пет страни в Европа, между които и България, заради раздутия балон на ваканционните имоти. А ако силната социална държава в Европа бе толкова ефективна, то от тази страна на Атлантика би трябвало да нямаме въобще криза. Защо ли? Ами защото точно радетелите за всесилна социална държава ни обясняват как като държавата заместила частната инициатива, ще получим сигурност и устойчивост. За самите американци е далеч по-притеснително дали това разрешаване на банковата криза чрез спасяването на банки и застрахователи с публични пари беше най-добрият ход, но това не променя факта, че финансовата и банковата криза в САЩ бяха овладени за по-малко от година. Вярно, САЩ е най-голямата икономика в света и забавяне на растежа в нея има съществено въздействие върху световната икономика, но в момента американската икономика се възстановява с около 2% ръст на БВП. А какво става в eвропейския модел за успех? Еврозоната влиза отново в рецесия, а Европейския Съюз ще се бори за 1% ръст.

Разбирам, че Айн Ранд, като образ, персонифициращ либертарианството,  е крайно неудобна за социалистите от цял свят и понеже наистина определени дерегулации допринесоха за финансовата криза от 2008 (без да са основната причина за нея), това им даде възможност да заклеймяват публично Ранд, либертарианството и либерализма за всички злини, споходили световната икономика през последните 4 години. В този хор се включи и президентът Обама, доказвайки факта, че политическото лицемерие и популизъм не са родно българско производство.

Но наистина не разбирам до какви  нива се извисява лицемерието на социалистите, които вече 3 години се правят, че не виждат СЛОНА в стаята, а именно – европейската дългова криза. Защото американската банкова криза  бе разрешена още през 2008-2009 година чрез програмите TARP и TALF и последващите количествени облекчения на паричното предлагане. ОК, дестабилизацията на банковия сектор в САЩ 2008 година имаше негативно влияние върху европейската икономика през 2008 година. Какво става след това обаче? Към края на 2009 година лъсва измамата, наречена устойчивост на социалната държава, финансираща се чрез растящи годишни бюджетни дефицити и трупане на държавен дълг и избухва европейската дългова криза. И де факто именно дълговата криза е основният източник на икономически проблеми през последните 4 години в Европа, а не дестабилизацията на американските банки през 2008 г.

Ще помоля социалистите да спрат да маскират провала на собствените си икономически и социални политики чрез евтина пропаганда срещу либерализма и либертарианството. Защото дори към момента да е възможно обединеният американски и европейски социалистически ПР някак си да скрие СЛОНА в стаята, то през януари 2013, ако президентът Обама бъде преизбран и започне да изпълнява голямата си предизборна кошница, финансирана с нови стотици милиарди долара държавен дълг и избухне Американска дългова криза, СЛОНОВЕТЕ ще станат два и всичките пари и ПР агенции на света няма да могат да ги скрият.

А темата е с продължение. Как  реагират избирателите на всичко това и защо мачът засега е с предизвестен край? За това - следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!