КОЙ добре се справя с главната задача - падане на правителството

Евгений Дайнов 25 януари 2016 в 16:18 30557 24

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

Мислих да си трая известно време, защото КОЙ и присъдружните му власти съвсем добре се справят с главната задача на историческия момент – падане на правителството и нови избори. Но – не мога. Не се издържа.

Едно е някой да те качва на черешата качествено. Това правят истински артистичните измамници, които те карат да излезеш от парите, но накрая оставаш с доволна усмивка на физиономията си. И съвсем друго е да лъжеш, както го правят нашите неграмотни дебелаци – тъпо, скудоумно, убого, примитивно, миризливо и без капка изобретателност, да не говорим за пълната липса на стил.

Чашата преля със съобщението на Министерски съвет по повод оплакването на американски инвеститори, че официални лица ги били рекетирали, за да им продадат „Химко“. Истината е детински лесна: щом държавни служители изнудват някакви хора, държавата трябва незабавно да защити изнудваните и да подгони изнудвачите. Нали така? Инак за какво ни е държава, ако не поддържа елементарен ред?

Какво четем обаче от страна на държавата – на Министерски съвет, с председател Бойко Борисов? Ето какво:

„Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко” АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти.“

А? Я пак? Освен, че е лъжа по формален признак – т.е. държавата всъщност може да вземе отношение към случая – това е и лъжа по същество, т.е. подменя фактите. Пред нас е жираф, а тия ни викат – не е жираф, магаре е.

Борисов уважавал разделението на властите? Същият, който препраща смс до член на Висшия съдебен съвет, в който смс цитира донос, писан до него от друг член на ВСС? Същият ли Борисов, който нахълтва в заседание на ВСС в противоречие на всички процедури и на елементарното възпитание, за да търси сметка на адресата на смс-а си? Същият ли Борисов, който „сам си избра“ Цацаров за главен прокурор и после му поръча да „опраска“ съдийката Янева?

Има и още, пак от МС:

„Бихме искали отново да припомним, че министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие, и това залегна като приоритет в програмата на правителството. Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България.“

За същия Борисов ли говорим, чиято парламентарна група се подписа, че ще гласува един текст по конституционната реформа, а сетне гласува точно обратния? И който, вместо да обясни, защо променя позицията си на 180 градуса - обвини Христо Иванов, че не бил обикалял хората да ги пита, дали ще си удържат на подписа?

За почтените хора подписът е ангажимент. Който не си го спазва – той трябва да убеждава останалите, че нещо се е променило. А не – онзи, който иска спазване на подписите, да обикаля и да се моли на някакви шкембести индивиди.

Тази фантастична лъжа от страна на ГЕРБ така и остана не-анализирана, не-обсъдена, не-наказана. Всички са виновни, освен онези, които излъгаха с подписите си. Но изводът е ясен: кой, за Бога, оттук насетне ще вярва на хора, които с такава лекота се отмятат – не от думи дори, а от подписите си?

А какво лъготене пада във ВСС? Забелязвате ли, как висш съдия след висш съдия лъже и маже, точно както се прави в четвърти клас? И това са хората, които трябва да поддържат в обществото не само справедливостта и закона, но и добрите нрави? Да са пример за добродетел?

И как така никому не направи впечатление, когато българският (с извинение) „Форбс“ награди Пеевски като заможен човек, ползващ богатството си за „постигане на промяна“ – че по същото време Пеевски беше декларирал като свое състояние един раздрънкан автомобил? А сетне, когато започна да „излиза на светло“ – никому не направи впечатление, как раздрънканата бричка се е превърнала в бизнес-империя. Докато накрая от тая бричка не излезе сделката за „Химко“, произхода на парите за която отново няма кой да провери...

Виждал съм така безпомощно да лъжат чиновници в места като Узбекистан, където няма кой да ги накаже. Там обаче си остава СССР, само че – в бандитски вариант. А тук – тук може да не е Париж, но не е Москва. И ще има кой да ги накаже.

Изгарям от любопитство, какви плоски, убоги, провинциални и миризливи лъжи ще изсипе властта по повод:

а/Писмото от сюрията международни търговски камари, които казват лично на Борисов, че в поверената му територия няма да има европейски или американски бизнес, защото държавните (т.е. неговите) служители крадат всичко.

б/Задаващия се доклад на ЕК по сигурността и вътрешния ред.

На бас, че според властта виновни ще са Христо Иванов, Лозан Панов, Кристиян Таков, Радан Кънев, Съюзът на съдиите, Плевнелиев, Протестна мрежа, Иво Прокопиев, двама-трима западни посланици и лично Джордж Сорос? Някого изпуснах ли?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!