Из делниците на един луд (9-13 декември)

Тони Филипов, д-р 15 декември 2013 в 17:01 13945 56

Из делниците на един луд

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 9 декември

Мая Манолова остава зам.-председател на НС. Съпартийците й, подпомогнати от ДПС, достойно я защитиха. Особено Курумбашев: „Няколко пъти използвате в мотивите думата „грубо". Аз не съм виждал Мая Манолова с палка или с камшик, поне не в пленарна зала."

Според нас в това изречение има добра и лоша новина за господин военния министър. 1. Курумбашев не е виждал Мая Манолова с палка и камшик в пленарна зала. 2. Но е виждал Мая Манолова с палка и камшик извън пленарна зала. Явно Мая Манолова се е правила на строгата господарка някъде в неформална среда. Къде, не мога да кажа. Става ясно също, че и Курумбашев е бил там. Щото казва „виждал”, а не „чувал”…

Вежди Рашидов се възползва от дискусията за Мая и защити славата си на голям оратор. Разказа една притча, която, както и да я погледнеш, се отнася за тяхното магаре. „Притчата, вика, е следната: камилата легнала да умира, идва стопанинът, казва й: моля те да ми простиш, че те товарех, биех по пътя, крадях ти от водата, от храната, дай ми прошка. А камилата отговаря: всичко ще простя, но няма да ти простя, че винаги пред кервана слагаше едно магаре да ни води."

Хихикането в залата подсказа, че магарето е разпознато. Но за всеки случай, за да не би да не запишат автогола на негово име, Вежди продължи да разбърква: „Дали ще е Бойко или някой друг, държавата се управлява от някой. Някой крадеше държавата, някой би държавата, отговорете си кой е магарето и тези, които водят кервана".

Даже и магарето се разпозна. По лимонената му физиономия познах…

Наблюдавайки отстрани, Екатерина Михайлова рече: „Щеше да ме е срам да съм депутат в 42-рото НС”. Подценява се. След 15 г. обуване с Костов е напълно резистентна. Освен това е от Пазарджик. А пазарджиклии сме много издръжливи на срам.

„Труд”: „Бербатов бил идеален за резерва в “Арсенал”. Това го твърдял телевизионният канал ЕSPN.

Тъпанари! Бербатов е идеален за резерва навсякъде, бе! Той си беше идеална резерва и в Манчестър. Съра никога не се е оплаквал от неговото резервиране. Понякога се оплакваше от играта му, но от резервирането никога. Така че, ако си идеален за резерва в Манчестър, що да не си и в Арсенал?!

Протестите в Украйна продължават. Интересното е, че макар там да става въпрос за цивилизационен избор, нещо далеч по-важно от това, за което протестираха българите, и там не се събират много хора. Оня ден преброили 12 хил. души само. Не знам дали е вярно, но ми казаха, че украинското МВР брояло по методика, която Йовчев спешно им изпратил. Както знаете, тя е проста до гениалност: брои се през един, през двама, през трима… Зависи от поставената цел. Хубавото е, че при нужда може да се умножава по две, по три, по четири… Това беше тествано в контрапротестите.

И в Украйна колкото и протестиращи да се съберат, все не се събират повече от десетина-дванайсет хиляди… И в Украйна колкото и протестиращи да се съберат, все не се събират повече от десетина-дванайсет хиляди…

 

Между другото, сега като се замислих, изборът на Пеевски за шеф на ДАНС също е част от цивилизационния избор. Не ли?

  И като стана дума за протести… Управляващите орязаха бюджета на БНТ за 2014 г. А те се надаха на увеличение...

"В момент, когато конкурентните телевизии все повече инвестират в съдържание, обществената телевизия ще трябва да се откаже да прави нови предавания и програми. БНТ ще трябва да преразгледа бюджетите на всичките си продукции, някои от тях вероятно ще свали от екран", обясни програмната директорка Севда Шишманова.

Нищо, Севде, ще се справите. Ще се ориентирате главно към излъчване на протестите. Дай Боже да има.

И освен това, то не може всичко! Те инвестират в съдържание, вие пък инвестирате в хора. Соня Спасова пише в „Труд”, че в БНТ работели три пъти повече хора, отколкото в частните медии, а един епизод от сериалите ѝ излизал около 180 хил. лв., докато тези на Би Ти Ви около 40-50 000 лева.

Възможно е. Като съдя по това колко вида продуценти изброих на сериала „Четвърта власт”…

Вторник, 10 декември

Георги Кадиев разправя, че проучил основно практиката по света и забележил, че у нас субсидията е най-високата в Европа, а, вероятно, вика, и в целия свят. У нас, дето сме скъсани като карпатски вълци! В повечето държави давали по 2 до 3 евро на глас.

„Говоренето против субсидията е тенденциозен опит да се обезсмислят партиите". (Кютев) Излиза, че цяла Европа ги е обезсмислила, докато ние им наливаме „смисъл”…

 „Не забравяйте, предупреждава Кадиев, когато гласувате за дадена партия, вие всъщност  давате и чек за около 50 лева, които тази партия ще получава следващите 4 г.”

Умен човек ще излезе Кадиев. Вероятно сте забелязали, че ние наричаме умен човек всеки, който мисли като нас. Което е естествено, не ли?

Като дойдат изборите и почнат партийните агитатори пак да призовават за висока активност, да ви кандърдисват непременно да дадете своя глас, да имате предвид, че „вашият глас” в дисфемистичен дискурс означава вашите 50 лева. Колкото повече – толкова повече!

Из ония дни родители се възмущаваха във Фейсбук от задача в математически турнир: "Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?"

Бузлуджа. Карикатура: Чавдар НиколовОбаче днес научавам от „Стандарт”, че имало и други задачи, които вероятно са достойни за възмущение. На IV-ти клас се паднала следната: "През първия ден на фестивала Ханс изпил една бира. През следващите два дни пиел по две бири на ден, през следващите три - по три бири на ден, а през последните 4 - по 4 бири на ден. Петер пиел по Х бири и накрая изпил толкова, колкото и Ханс. Колко е Х?"

Бузлуджа. Карикатура: Чавдар Николов  

 

Значи бири може, кебапчета не може?! По три бири на ден за четвъртокласник! Или може би проблемът е, че кебапчетата са ги изяли циганите? После не сме били расисти…

Мислех си, че след като има задача за хапване, задача за пийване, не може да нема задача и за… Щото българинът така обича – на всичкото отгоре, да има нещо и отдолу… Ще разуча и ще ви кажа.

Сряда, 11 декември

Когато д-р Филипов каже, че трябва линейка, значи наистина трябва! Бареков при Слави: “Постигнах всичко, което мога да си мечтая в медиите. Сега искам да поработя години за българския народ, докато съм в цветущо здраве. Накрая моето желание ще бъде някоя улица да бъде кръстена на мое име… Може би ще стане след 20-30 г. Може да стане и посмъртно.”

Възможността изобщо да не стане е напълно изключена...

Може да се каже без преувеличение, че всеки, който успее да купи Бареков на цената, която действително заслужава и го продаде на цената, която той си дава, ще натрупа състояние.

Граждани, признателни за всичко, което бъдещият премиер обещава, създадоха група във Фейсбук за преименуването на  бул. „Дондуков” на бул. „Дудуков”…

Геният и неговите наставници…

Геният и неговите наставници… 

 

Мислете, граждани! Мислете с главите си, не с телевизорите си! Галя Горанова писа в „Сега” нещо, което и ние от много време повтаряме: „Новият проект на олигархията се нарича "България без цензура". Движението, предвождано от Бареков, отговаря на всички критерии за лабораторна партия с програмирана цел - да дърпа гласове от ГЕРБ и "Атака", като по този начин гарантира пълно мнозинство на БСП и ДПС при следващи избори… Бареков призна публично, че за проекта досега са похарчени над 800 хил. лв. Пътят на парите води към КТБ и Делян Пеевски. Ха познайте за кого ще работи бъдещият "министър-председател"…”

Мисля, че сред нас няма толкова прости, че да не познаят. Но това не е достатъчно, щото извън нас са много! Затова пак ще кажа, че трябва да намерим начин да обясним на онези, дето си мърдат устните като четат, че Бареков не е техният човек. Никога не е бил и никога няма да бъде! Иначе ще си останем с литературните упражнения…

Да не се заричам пак, но ако това стане, ще избягам поне през два часови пояса далече.

Бойко Борисов пише на страницата си във Фейсбук: „Преди малко се върнах от Израел след срещите ми с премиера Нетаняху и президента Перес и прочетох за огромния скандал с Волен Сидеров… Докато неговите коалиционни партньори приемат бюджета, той се пече на плажа на мафията в Куба - “Варадеро”.

Блазя му на Сидеров, отживя си! Страшен кеф е когато у нас хване студ и завият вълците, да идеш някъде по топлите страни и да се печеш на плажа.

Винаги ми се е искало да съм едно щъркелче, или една ластовичка и като застудее, да литна към топлите страни… Много мразя да ми е студено. Да ми е гладно също мразя. За жадно пък да не говорим… Най им завиждам на прелетните птички, че си имат по няколко родини и една като се издъни… Имам едни съседи. Те живеят по 6 месеца в САЩ, 6 месеца в Бегето. Средно им се пада доста приличен живот. Ластовичките много добре си живеят. Учени открили, че всичките 5-6 пиленца, които излюпва една лястовичка, били от различни бащи… Представяте ли си какво чукане пада...

Приятелката на Сидеров Деница Гаджева разправя, че били в Куба по работа: "Целта бе контакт с кубинската държава. Пътуването е на лични разноски. Имахме срещи на най-високо равнище. Пътуването съвпадна и с моя рожден ден. Аз съм родена в Хавана…"

Я как съвпада?! Ако не ме лъже паметта, лани имаше едно пътуване до Париж, което пак случайно съвпадна с рождения ѝ ден…  Тогава Волен я беше завел в 5-звездния „Льо Мюрис", дето ходели главно арабеските с по няколко петролни кладенеца… 1100 евро на ден само за апартамента. За целия престой Сидеров се беше бръкнал 14 808 евро. Обядвали в луксозния ресторант на "Льо Мюрис" срещу 330 евро, поръчвали всякакви екстри в стаята, като няколко пъти плащали и по 700 евро за еротични масажи. А накрая до летището ги откарала специална лимузина за „скромната" цена от 1712 евро…

Има си късмет момичето, все се случва да си кара рождения ден на хубави места… Ама нищо, добър е Господ! Някоя година, може би още догодина, рожденият ѝ ден може да съвпадне с посещение в Ямбол, родното на Сидеров…

Понеже стана дума за визитата на Бойко в Израел. Той още оня ден я оповести: "Днес се срещнах с моя добър приятел Биби Нетаняху в Израел… Трябваше да пътувам с патериците, но нямаше как да отложа срещата… Много държа на тези контакти, защото още преди да станем премиери, с Нетаняху бяхме добри приятели и за радост такива останахме и до ден-днешен."

Трябва да ти е много, ама много близък, да си изял пет торби сол с него, та да го наречеш Биби. Но колкото и да ти е близък, трябва да си много прост, за да го направиш публично. Така мисля, не ви натрапвам мнението си.

От „Сега” се заяждат за друго. Нетаняху станал премиер за сефте през 1996 г., по това време Борисов водел живот, който не го правел много подходящ за сприятеляване: „Не казваме, викат, че не е бил приятел с Нетаняху, но ни е много трудно да си представим къде биха могли да се пресекат жизнените им друмища…”

Е, неведоми са друмищата…

Според нас колегите бъркат. В бойкоцентричната вселена „преди да станем премиери” трябва да се чете като „преди да стана премиер”. И тогава се пренасяме вече в „чистите години” на Борисов, когато той е кмет и като такъв посещава Израел (2007 г.) Шимон Перес му направи голям ихтибар: "Много съм впечатлен от София... Управлявате града добре, личи си твърдата ръка."

Дрън-дрън, ама показва колко са прозорливи евреите. Още тогава са били наясно кой ще управлява България в бъдеще. Според някои наблюдатели от Мосад били издирили листчето на Бойко на Стената на плача и от там разбрали, че това му била единствената молба към Господ. То даже не било и точно молба… Допускам, че при това посещение са се сприятелили с Биби.

Докато той куцукаше из Светите места, още един от ГЕРБ подал молба да стане независим – Светлин Танчев.

В тази връзка да ви запозная с още една инициатива във Фейсбук. Отделни граждани (засега!) номинираха прокуратурата за „Политик на година”. Защото, оказва се, че Танчев също имал вземане-даване с прокуратурата по случая с наркопоправката „Мери Джейн". Освен това, оказва се, че е първи братовчед на Борислав Сарафов, дясната ръка на Цацаров. А пък брат му бил женен за дъщерята на вицепрезидента Маргарита Попова.

Чудя се дали в Бегето всички сме братовчеди, дето викаше Костов, или просто всички братовчеди са се събрали във властта…

Четвъртък, 12 декември

Бойко вика по повод напускащите ГЕРБ депутати: "Случващото се още веднъж ми затвърдява извода, че ръководните структури в ГЕРБ трябва да бъдат обновени с нови лица и доказани експерти с модерна визия за управлението, което ще предложа на конференцията през февруари."

Питат Цецо какво мисли. Не бил подготвен за обновяването. Естествено, че не е! Политическата смърт е като физическата, човек никога не е напълно подготвен… "Не съм готов да подам оставка като зам.-председател на ГЕРБ." И малко се озъби: „Тези въпроси се решават на партиен форум, а не от личната воля на ръководните кадри. Моята лична позиция е, че съм един от хората, който е дал най-много за партия ГЕРБ...”

Европейският парламент одобри нови правила за защита на потребителите на ипотечни кредити. Гражданите трябва да бъдат по-добре информирани за цената и рисковете, да бъдат защитени от инфлацията или при невъзможност да изпълнят задълженията си, дава им се право до седем дни от подписването на договора да се откажат, премахват се наказателни такси за ранно погасяване на кредита и т.н.

 

Според нас този гражданин е завършил поне Рабфаг в Юридическия на СУ, като Тетка Цачева. Такова нещо неук човек трудно ще Според нас този гражданин е завършил поне Рабфаг в Юридическия на СУ, като Тетка Цачева. Такова нещо неук човек трудно ще измисли… измисли…  

 

Ако тези правила ги имаше, нямаше да се случват работи, като тая в Тетевен. Може и да сте прочели, но не мога да се лиша от удоволствието и аз да я разкажа. Семейство си ипотекирало къщата, но закъсало с вноските. И банката решила да им вземе къщата. Но понеже парцелът не бил ипотекиран, та собствениците решили да дадат само къщата. Съборили я и я натоварили в един Камаз. Но преди да я предадат в банката отишли още веднъж при директора на трезора, да го помолят за последно да не им взема къщата. Но той бил категоричен, че не може да се прави изключение. Тогава домовладиката излязъл отвън и викнал: „Баджанак, не се съгласяват, изсипвай!” И оня навирил самосвала пред входа на банката.

Юридически погледнато тази ипотека би трябвало да може да се приеме за обслужена. Щото абсолютно всички части на къщата са предадени на банката, до последната тухла. Верно, по друг начин са подредени, но са всичките…

„Стандарт” ликува: „Шести сме в света по пиене”. Това място ни се полага за редовна употреба на концентрати. А по обща алкохолна употреба сме на 15-то място. Изглежда, че се оправяме, ако че не изглежда така… Щото пък „Монитор” съобщи вчера, че над 70% от българите яли по повече от три пъти на ден. Повече от три пъти на ден значи, че се прави лека закуска в десет, или five o’clock tea (чайче с бисквитки по икиндия)…

Над 70% от българите значи, че и много пенсии ядат повече от 3 пъти на ден. Ало, последната възраст?! А ние ви оплакваме, оплакваме…

Агенция ПИК пусна нова серия снимки от луксозни воаяжи на народния трибун Волен Сидеров. Донесли им ги „хора от неговото най-близко обкръжение”. Като гледам Тетка Капка ще да е. Навремето тя му беше най-близкото обкръжение, нея развеждаше по света. Но понеже раздялата стана чисто по български… Предупредих го навремето, че ще бере ядове. Тетка е във възраст, когато изоставянето е особено болезнено… Та на снимките виждаме Волен по халат на балкона на "Фор сийзънс Джордж Пети", най-скъпия хотел в света, в центъра на Париж. После го виждаме в елитен ресторант на "Канале Гранде" във Венеция, да пие шампанско, за което колегите твърдят, че било около 500 евро бутилката…

Колегите от ПИК ни обръщат внимание, че единствените доходи, с които би трябвало да разполага Сидеров, са от неговата депутатска заплата от около 3000 лв. Но пропускат един друг нетен доход. На изборите през 2009 г. „Атака” получи 395 733 гласа. По 12 лв., равно на 4 748 796 лв. годишно, или къде 20 млн. за мандата. Има за „Джордж Пети”, има и за „Канале Гранде”, за шопинг турове в Рим и Милано, за плажа Варадеро, за диващини в Брюксел… Прав е Кадиев, че получаването на субсидия у нас е бизнес  не по-лош от фотоволтаична централа.

А бе, братя, ако взема вече да регистрирам ПП „Четвърти километър”, ще я подкрепите ли, бе? Поне 1% да вземем. При 50% избирателна активност това са едни пършиви 30 хил. гласа! Които обаче ще ни носят  330 000 лв. държавна субсидия годишно. Далече е от това, което вземат Сидерови, но на скромен човек като нас стига. Моля ви се, бе, а?! И без това ще се чудите за кой да гласувате. Даже ще обещая, че ще ги делим по равно: половината за вас, половината за мен. 13750 лв. на месец напълно ме задоволяват. И за вас толкова. Дайте да решим поне моите проблеми! Че вашите няма да се решат за когото и да гласувате, отсега ви го гарантирам, ами поне тоя път един от нас да вземе парите! Така де, не е ли така?

Петък, 13 декември

Тоя петък не е Никулден. Иначе всичко си е като миналия петък. Но така ще е доде минат празниците… В тая връзка да ви съобщя  една новина. Тази година Дядо Коледа може да дойде в дома ви в празничните дни срещу 25 лв., за разлика от лани, когато не си мърдал задника за по-малко от петдесетачка, съобщава „Новинар”.

Забелязахте ли, че на снимката има и Дядо Коледа? Аз едва на третия път забелязах…

Забелязахте ли, че на снимката има и Дядо Коледа? Аз едва на третия път забелязах…

 

Ама не вярвам да минем с 25 лв… Офертите включвали 30-минутно посещение на дядото. И като имате предвид, че дядото по принцип е здрав, як и отпочинал гражданин, представете си колко може да изяде и изпие за половин час. Лично нас не би ни затруднило да мушнем три уискита, но има къде-къде по-добри от нас…

Тц! Дядо Коледа вече мога да съм си и сам. Казват и то съвсем справедливо, че в живота на мъжа има три възрасти: 1. Вярва в Дядо Коледа; 2. Не вярва в Дядо Коледа; 3. Сам е Дядо Коледа. Вече нема нужда друг да ми е Дядо Коледа… Със Снежанка работата е по-различна. Но съм чувал, че Снежанка без Дядо Коледа е два пъти по-скъпа…

Замисляли ли сте се колко е несправедливо? Мъжът расте, пораства и става Дядо Коледа. А жена му не става Снежанка…

 

P.S. Напомням, че излезе новата книга четвърта на д-р Филипов. Идат празници, ще трябват подаръци. Пък и вие да я прочетете, не вярвам да ви навреди сериозно. Можете да я поръчате тук: http://www.e-mushkato.com/4-%D1%82%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80/358-iz-delnicite-na-edin-lud-kniga-chetvarta.html

Ако по някаква причина не можете да се преборите със системата за поръчки в e-магазина, пратете пълен адрес и телефон на мейл [email protected] , или се обадете на Тонифона (0885 233 691). Докторът ще има грижата.

 To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!